Skarp kritik mot Kinafusket: ”Man blundar för alltihop”

Elektronikbranschen har fått nog av att konkurrera på olika villkor.

De hundratusentals paket som privatimporteras från Kina till Sverige varje dag - oftast utan att moms betalas in till staten - möter reaktioner från allt fler håll. Svensk Handel har krävt en ändring och i går visade det sig att både Tullverket och PostNord är så överraskade av de stora volymerna, att arbetet med momsinsamling helt har fallit mellan stolarna.

LÄS ÄVEN: Svensk handel ryter ifrån: Vill hejda Wish och Alibaba

Annons

"Märkligt att regeringen blundar"

Nu kommer även reaktioner från branschorganisationen Elektronikbranschen. Organisationens vd Klas Elm är starkt kritisk till sättet som Kinaimporten hanteras på i dag.

LÄS ÄVEN: Anklagelser om regelfusk efter uteblivna Kina-miljarder

- Det är märkligt att regeringen, kontrollmyndigheter och tillsynsmyndigheter blundar för den verksamhet de vet pågår, säger han i Svenska Dagbladets morgonprogram Ekonomistudion.

Klas Elm menar att företag som importerar varor för att sälja dem vidare till svenska konsumenter dels betalar avgifter, och dels ser till att produkterna är säkra och följer miljökrav.

- När det är privatimport blundar man för alltihopa och låter bli att ta in den skatt som behövs till Sverige. Och dessutom har man ingen aning om vilken typ av produkter det är som kommer, säger han.

Arbetsbörda duger inte som ursäkt

Nu har Klas Elm och hans organisation tröttnat på vad han beskriver som en konkurrenssituation på helt olika villkor, och vill att samma regler ska gälla för både privat och professionell import.

Argumentet om att volymerna är så stora att Tullverket och PostNord inte mäktar med, ger han inte mycket för.

- Det är säkert praktiskt problematiskt men det hindrar ju inte att man måste göra rätt. Både myndigheter och regeringen vet ju att det här pågår, säger Klas Elm.

Annons

Annons