Politikerns förslag: ”Gå runt domstolen vid e-handelsbrott”

En kommunpolitiker i Danmark vill slopa "tidskrävande byråkrati" för att ta upp kampen mot det ökande antalet e-handelsrelaterade bedrägerier.

Eftersom polisen så gott som alltid får tillgång till information från banker och teleoperatörer är det helt onödigt att domstolarna måste godkänna att de här uppgifterna lämnas ut. Det anser i alla fall Mark Grossman, som är bosatt i Odense där han arbetar som polis och är kommunpolitiker för partiet Venstre.

Eftersom de e-handelsrelaterade bedrägerierna ökar i landet, menar han att det hade varit välkommet om man kunde slippa vad han beskriver som “tidskrävande byråkrati”.

Annons
Annons

"Vi har användning för de resurserna"

När polisen utreder bedrägerier på nätet måste i regel uppgifter som IP-adresser och kontonummer begäras ut, och som lagen ser ut i Danmark behöver en domstol ge sitt godkännande varje gång detta sker. Ett onödigt moment, enligt Grossman.

- Om man tog bort domstolens inblandning skulle det spara många timmar inte bara för domstolen utan också för polisen. Och vi har användning för de resurserna, säger han till den danska nyhetssajten Fyens.dk.

Enligt sajten har Mark Grossman fått stöd för sin åsikt av dansk forskning, och i Norge ska det utan problem redan gå till på det sätt han förespråkar. 

LÄS ÄVEN:

Krav från e-handlare: Hantera bedrägerierna centralt

Dansk e-handlare fick nog - fångade bedragerska själv

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!