Pressade av 16 miljoner Kina-paket – kräver Sverige-lösning

Över 43 000 Kinapaket om dagen.

Danmark kämpar vidare med ökade mängder Kinapaket. E-handelsappen Wish pekas inte ut direkt, men enligt branschorganisationen FDIH är den danskarnas tredje mest populära butik att handla ifrån. Nu rapporterar DR, med stöd av siffror från PostNord, att Kinapaketen till Danmark har tredubblats på tre år.

"Snuvade på moms i stor skala"

Just nu tar Danmark emot i snitt 43 287 paket per dag ifrån Kina och för hela 2018 väntas det totala antalet nå upp till 15,8 miljoner paket.

Annons
Annons

- Det är djupt oroande. Vi vet att vi blir snuvade på moms i stor skala och med den här stora ökningen är vi rädda för att danska företag utsätts för ännu mer orättvis konkurrens, säger Lone Rasmussen, marknadschef på Dansk Erhverv, till DR.

Försändelser från utanför EU som beräknas ligga under 80 danska kronor i värde skickar PostNord direkt vidare till de danska konsumenterna och detta sägs utnyttjas av kinesiska handlare. Hälften av alla Kinapaket till Danmark ska i år ha värderats till under 80 kronor av PostNord, enligt DR.

LÄS ÄVEN: Wish-boomen tillbaka - 1 miljon paket till Sverige

FDIH har sedan en tid tillbaka jobbat för att Danmark ska införa ett liknande system som PostNord har gjort i Sverige. Där man ingått avtal med marknadsplatsen Wish, för inbetalning av moms, samt infört moms vid första kronan istället för att ha en minimigräns.

- Vi har också föreslagit att man kikar mot Sverige, som har lyckats med att tvinga Wish.com att debitera rätt moms. Det borde Danmark också göra medan vi väntar på att EU ska komma fram till bättre lösningar, sade FDIH:s vd Niels Ralund i november.

LÄS ÄVEN: Danska e-handlare avundas den svenska Wish-lösningen

Danska politiker har också varit positiva till att eventuellt gå ur Världspostföreningen (UPU) för att ta bort Kinas portofördel, som också bidrar till snedvriden konkurrens för inhemska e-handlare.

LÄS ÄVEN: Politiker har fått nog av Kinas fördel - vill lämna UPU

Annons
Annons

Väntar på nya EU-regler

Den danska regeringen verkar dock inte vara sugen på att göra några större förändringar innan EU har tagit tag i saken.

- Minimitröskeln [Red anm. 80 kronor] försvinner 2021 eftersom nya EU-regler införs. Vi kan gå ut och skapa nya regler och bygga nya kontrollmöjligheter och starta nya IT-system, men det är inte meningsfullt när nya EU-regler kommer om några år, säger skatteminister Karsten Lauritzen (V) till DR.

Problemet verkar ligga i att man måste ta bort minimigränsen om PostNords svenska lösning också ska fungera i Danmark. Det danska tullverket ska nu genomföra en grundlig undersökning av paketflödet för att se om de kinesiska e-handlarna anger rätt värde på försändelserna.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!