Rättegången mot Kissies smygreklam inledd

"Ibland måste vi möta orättvisor".

I september 2016 kunde vi berätta att Konsumentombudsmannen (KO) beslutat sig för att ta bloggerskan Kissie och hennes bolag Tourn Media, till domstol. Orsaken var att bloggerskan, som egentligen heter Alexandra Nilsson, enligt KO hade gjort reklam för ett företag vid namn Mobilåtervinning. Reklamen har synts både på Kissies blogg och på hennes Instagramkonto.

LÄS ÄVEN: KO tar Kissie till domstol

Annons

Vill förtydliga lagstiftningen

Enligt KO stred reklamen mot marknadsföringslagen på flera punkter, men om så är fallet är långt ifrån solklart, då lagen är oklar.

- Vi vill att ett domstolsavgörande ska leda fram till klarare praxis och att bloggare och andra som skriver på uppdrag mot ersättning i framtiden blir tydligare med att ange att det är fråga om reklam och vem som ligger bakom reklamen, sa Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell förra hösten.

"Ser inte fram emot veckan"

Nu är rättegången alltså inledd och igår ska bloggerskan ha hörts i domstol. Tidigare i veckan ska Alexandra Nilsson även ha skrivit ett inlägg på sin blogg med budskapet att hon hade en jobbig vecka framför sig.

- Usch, jag ser inte fram emot veckan som kommer alls. Det kommer att vara en lång och utmanande vecka... Men sånt är livet. Ibland har vi superroliga veckor som innehåller en massa skoj och spännande saker, och ibland måste vi möta orättvisor. Men jag klarar det, ska hon enligt DI Digital ha skrivit på bloggen.

Även när stämningen blev känd skrev Kissie ett inlägg där hon redogjorde för sina tankar kring processen.

- Det är ett faktum att vi behöver tydligare riktlinjer när det kommer till annonsering. Många (inklusive mig själv) känner sig osäkra på hur vi ska markera ut reklam, för den här branschen är fortfarande relativt ny. För mig är det en självklarhet att markera ut vad som är reklam. Delvis för att följa lagar och regler, men det viktigaste för mig är att ni ska känna att jag är ärlig mot er. För det är ju tack vare er som jag kan ha bloggen och leva på den. Så det sista jag vill är att dölja att det är reklam, så jag har alltid markerat ut när det är reklam. Men sen ansåg KO att min markering var inte tillräckligt synlig, men då ändrade vi det direkt genom att göra en roller längst upp av inlägget i rosa färg, skrev hon då.

Rabalder kring nätstrumpor

Kissi har även tidigare i år hamnat i visst blåsväder när hon gjorde reklam för Madlady och då poserade i deras nätstrumpor. Den reklamen fälldes av stiftelsen Reklamombudsmannen, men då var det Madlady som fälldes och inte Kissie.

LÄS ÄVEN: Kissie Posade i nätstrumpor - Madlady fälls av RO

Annons

Annons