Rocket Internet gör en förlust på 617 miljoner euro

Den tyska e-handelsinkubatorn fortsätter att gå knackigt och skyller en stor del på Global Fashion Group.

Rocket Internet har haft ett turbulent första halvår. Utöver det att bolaget drabbats av flera tunga avhopp har aktiekursen mer än halverats sedan toppnoteringen våren 2015. Och inte blev det bättre när den tyska startupfabriken släppte sin preliminära delårsrapport.

Förlusterna uppgick under årets första sex månader till 617 miljoner euro. Över hälften av förlusten orsakas enligt Rocket av nedskrivningar i Global Fashion Group, GFG. Det globala e-handelsbolag som man bildat tillsammans med Kinnevik bestående av e-handelsajterna Zalora Dafiti, Jabong, Lamoda och Namshi.

Annons

Ska nå lönsamhet i slutet av 2017

GFG har varit ett tungt ankare under en längre tid och i våras tvingades e-handelskoncernen genomföra en nyemission på 300 miljoner euro. De preliminära siffrorna hade inte heller någon vidare positiv effekt på Rockets aktiekurs som tappade närmare 10 procent redan i förhandeln.

Oliver Samwer, vd och medgrundare av Rocket, har tidigare påpekat att investerare måste tänka mer långsiktigt, snarare än att fokusera på kortsiktiga marknadsfluktuationer. Något han upprepar återigen.

– Vi förväntar oss fortfarande att åtminstone tre av våra utvalda portföljbolag kommer att nå lönsamhet i slutet av 2017, och att de samlade EBITDA-förlusterna av de utvalda portföljbolagen kommer att ha nått sin kulmen 2015, säger Oliver Samwer.

Bolagets fullständiga resultatrapport för det första halvåret kommer den 22 september.

Annons