SameDay ingen omedelbar hit: ”Inga jättestora volymer”

Volymerna ökar men allt är inte löst.

Modehandlaren Lager 157 lanserade PostNords nya leveranstjänst SameDay den 13 december. Planen var att Lager 157 skulle vara pilottestare, men sedan lansering har modeaktören fortsatt med leveranstjänsten som går ut på att beställningar ska levereras samma dag som köpen genomförs. 

LÄS ÄVEN: PostNord lanserar ny tjänst - ska leverera samma dag

Annons

- Just nu jobbar vi mycket med att analysera kundernas behov i vår omnikanal och SameDay-leveranserna har blivit en viktig del i vår långsiktiga strategi. Både marknaden och kunderna kräver fler alternativ. Vi vill ge kunderna fler personligt anpassade leveransval. Därför vill vi ha ett så brett spektrum av leveransmöjligheter som möjligt, så att alla kan hitta ett som passar just dem, säger Stefan Palm, vd på Lager157, till Ehandel.se.

Click & collect är hetare

Lager 157 fokuserar på sin startegi, och fortsätter därför erbjuda kunderna leveransmöjligheten samma dag. Trots att leveransalternativet inte är det mest populära. 

- Om vi ser på volymutfallet av tjänsten så är det inga jättestora volymer det handlar om, och vi ser det som en nischad produkt, vilket motsvarar mindre än en procent av våra ordrar. Men den siffran ökar sakta hela tiden. Dock är inte allt löst från mottagarsidan, det vill säga portkoder, nycklar och fall där mottagaren inte är hemma. Lösningar på bland annat sådana problem måste fortfarande utvecklas. Men vi upplever att det är en viktig del av vår konkurrenskraft, och fortsätter därför att erbjuda detta alternativ. Det leveranssättet som har ökat mest är just nu ”in store pick up” där vi närmar oss 50 procent av vår e-handelsförsäljning, säger Stefan Palm.

SameDay-servicen hos Lager 157 kostar idag hundra kronor och erbjuds endast i Stockholm, men i december förra året sa Stefan Palm att "målet är att hälften av våra butiker ska ha SameDay inom 18 till 20 månader".

Nu berättar han för Ehandel.se att de planerar att kunna erbjuda leveranstjänsten i de 5 till 10 största städerna redan detta året. 

Fyndiqs kunder vill ha billig frakt

Modeföretaget var dock inte de enda som hoppade på SameDay-servicen. Även Fyndiq tog del av tjänsten i december, dock endast en dag. Till skillnad från Lager 157, som endast erbjuder tjänsten i Stockholm, lät Fyndiq kunder i Stockholm, Göteborg och Malmö få ta del av servicen.

LÄS ÄVEN: Fyndiq - nästa bolag att testa PostNords SameDay-leverans

Ehandel.se hörde av sig till Fyndiq för att följa upp hur samarbetet gått:

Annons

- Det är kul att PostNord utvecklar sina tjänster och var så snabba på bollen att sy ihop detta med oss! Vi lanserade SameDay två dagar innan julafton, och fick omedelbart kundordrar som motsvarade cirka en procent av försäljningsvolymen redan första dagen, säger Fredrik Norberg, Fyndiqs grundare och vd och fortsätter:

- Vi tror på att fortsatt utveckla vårt leveranserbjudande som ett led i att möta kundernas ökade förväntan och där ingår "SameDay delivery". Vi ser däremot inte att leverans samma dag kommer bli något större alternativ inom den närmsta tiden, då det har visat sig att våra kunder främst uppskattar en lägre fraktkostnad mot några dagars extra leveranstid.

Annons