Spritförbudet: Minskad skatt ska tas igen hos Systemet

Regeringen påstår att en slopad e-handel med sprit kommer att förbättra folkhälsan. Men samtidigt hoppas man att de uteblivna skatteinkomsterna - över 50 miljoner om året - ska minimeras genom ökad handel på Systembolaget.

De senaste dagarna har vi i flera artiklar berättat om regeringens lagförslag som, om den införs i januari som tänkt, innebär att all e-handel med alkohol stoppas. Förslaget har fått kraftig kritik av bland andra Nätvinhandlarnas Branschorganisation, vars ordförande Ole Nielsen är så gott som säker på att förslaget kommer att slås ned av EU.

"Intäkterna kommer att upphöra"

Även Folkhälsomyndigheten har sågat lagförslaget - som enligt myndigheten inte skulle göra någon skillnad för folkhälsan. Detta trots att främjandet av folkhälsan sägs vara den huvudsakliga anledningen till att regeringen ville införa den nya lagen från första början.

Annons

Oavsett hur det blir med folkhälsan så finns det förstås andra möjliga konsekvenser av att införa ett förbud mot distansförsäljning av alkohol. Ett sådant är att skatteintäkterna till staten skulle minska. 

- Eftersom förslaget innebär ett förbud mot distansförsäljning kommer skatteintäkterna från denna verksamhet att upphöra, skriver Socialdepartementet i lagförslaget.

47 miljoner 2015

Men regeringen presenterar också en lösning på det problemet; nämligen att fler kommer att handla framför allt på Systembolaget, vilket gör att skatteintäkterna inte kommer att ta någon särskild skada. Hur det går ihop med att främja folkhälsan är dock oklart.

- De minskade skatteintäkterna från distansförsäljning bedöms grovt att kompenseras av ökade skatteintäkter från alkohol som anskaffas från Systembolaget och i viss mån från distansköp, heter det i förslaget.

Enligt lagförslaget “Reglering av distanshandel med alkoholdrycker” var cirka hundra distansförsäljare registrerade hos Skatteverket år 2015. Tillsammans betalade de under det året in 47 miljoner kronor i skatt, men summan ska ha "successivt ökat".

Ehandel.se har sökt folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) för en kommentar sedan i måndags. Hans pressekreterare har utlovat svar under dagen. 

LÄS ÄVEN:
Spritförbud på nätet sågas av Folkhälsomyndigheten
Nätvinhandlarna om dråpslaget: "Finns ingen rättslig grund"
Ny lag ska förbjuda e-handeln med alkohol

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!