Svenska företag lurade på miljonbelopp i nya bluffmail

De så kallade VD-bedrägerierna på nätet ökar och nu går polisen ut med en varning.

Det cirkulerar med jämna mellanrum bluffmail innehållande virus och skadlig kod där anvsändaren uppges vara storföretag som Amazon, Ikea eller PostNord. Men vi har även sett prov på andra varianter, likt det bedrägeriförsök som Webhallens VD, Wilhelm Sporrong, utsattes för i våras.

Bedragare utgav sig då för att vara Wilhelm Sporrong och lade bland annat beställningar hos e-handlarens leverantörer i hans namn. De så kallade VD-bedrägerierna kan se ut på flera sätt och har på senare tid ökat i Sverige, och nu går den polisen ut med en varning.

Annons
Annons

– Bara för någon vecka sedan tog vi emot elva anmälningar från vår region, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen, Utredningsenheten i region Väst.

Betalningsmottagaren finns utomlands

I e-postbluffen som polisen varnar för just nu utger sig bedragaren för att vara VD eller en annan hög chef och i ett mejl, oftast till en ekonomiansvarig på företaget, uppmanas den anställde att betala ut stora summor till ett konto utomlands. Något som kan göra det svårt att få tillbaka pengarna.

Oftast är mejlen skrivna på en så pass dålig svenska att mottagaren reagerar, och har företaget fungerande rutiner kring utbetalningar stannar bedrägeriet oftast vid ett försök påpekar Lindegren. Men inte alltid.

– I vissa fall har det tyvärr inte stannat vid försök, utan företaget har fört över miljonbelopp till utländska konton, säger Magnus Lindegren.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!