Toys R Us konkar i Norge – sista landet faller

Klarar sig inte utan moderbolaget.

Den 28 december stod det klart att det danska företaget Top-Toy, som drev butikskedjorna Toys R Us och BR i Norden, hade försatts i konkurs i Danmark, Sverige och Finland. Trots att den danska koncernen gjorde allt de kunde för att inte dras med i den konkursvågen som drabbade andra Toys R Us filialer runt om i världen.

LÄS ÄVEN: Gick ej att rädda: Toys R Us konkar i Sverige och Danmark

Annons

De hade stora förhoppningar på att deras uppiffade e-handel skulle rädda dem. E-handelssatsningen blev deras sista livboj som de satsade allt på. Koncernen investerade även i ett nytt lager som skulle uppgradera och stärka deras e-handelsverksamheter.

Men på grund av en mycket dålig julförsäljning gick det inte att rädda leksakskedjan. Trots att Top-Toy även står bakom Toys R Us i Norge, höll de där huvudet högt och meddelade att den norska verksamheten inte skulle vara påverkad. 

LÄS ÄVEN: Robotlager ska lyfta Toys R Us nordiska e-handel

Toys R Us i Norge försökte snart därpå sälja verksamheten, men misslyckades. Tidsramen var för kort och det fanns flera hinder på vägen som bland annat hur länge BR eller Toys R Us kan leva vidare i Norge utan det danska moderbolaget. 

Nu rapporterar E24.no att den danska konkursförvaltaren har meddelat att även den norska verksamheten har försatts i konkurs. Detta kommer påverka 56 butiker och drygt 700 anställda i Norge.

– Den norska organisationen har i stor utsträckning lutat sig mot den danska. När den försvinner så försvinner stödfunktioner som inköp, ekonomi och marknadsföring. Utan det är det svårt att driva verksamheten vidare, säger Atle Bakke, chef för norska Top-Toy, till Nettavisen.

Annons