Tradera förklarar: ”Vi har delat in arbetet i faser”

Förbudet kommer att gälla oavsett land.

I fredags berättade vi om Traderas nya användaravtal som träder i kraft den 1 augusti 2019. Då kommer det att bli förbjudet för butiker på marknadsplatsen att sälja nyproducerade varor i stora volymer. Tradera har bestämt sig för att bli en renodlad ”second hand”-sajt, och därför kommer nyproducerade varor inte att vara välkomna längre.

LÄS ÄVEN: Tradera förbjuder butiker att sälja nya varor

Annons

Men vad som är en ny vara kan tolkas olika. Ett par oanvända skor i kartong med alla lappar kvar, är ju en ny vara. Och lika så är ett nyproducerat mobilskal. 

Skillnaden är att skorna finns det endast ett par av och främjar second-hand, medan mobilskalet finns det ett flertal av och främjar nyproduktion. 

– Vi på Tradera vill främja handeln med second hand och öka svenskarnas grad av återbruk, inte uppmuntra till konsumtion av nyproducerade saker, sa Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, till Ehandel.se i fredags. 

Vi på Ehandel.se har fått in några mejl om att Traderas kundservice gett några olika svar som rört ihop det hela. En återkommande fråga handlar just om ovanstående gränsdragning mellan "nytt och nytt", samt om de nya reglerna endast kommer att beröra butiker som ligger utanför EU. 

– Vi jobbar med att få ut de butiker som säljer stora volymer av nyproduktion på Tradera. Det är ju det som tar tid och gradvis nu då, under hösten, kommer vi att fasa ut alla bolag som säljer nyproducerat i stora mängder - oavsett var de är registrerade, förklarar Sofia Hagelin för Ehandel.se och fortsätter:

– Vi har delat in arbetet i faser. Först kommer vi att ta bort de butiker som är registrerade utanför EU, och därefter bolag som är registrerade inom EU. Det här måste vi göra för att vi måste förhålla oss till EU:s konkurrenslagstiftning. Vi kan inte börja plocka bort några svenska bolag när andra får fortsätta, för då blir det konkurrenslagstiftnings-problem, alltså att man inte får främja eller göra det svårare för vissa bolag men inte för andra. Men det viktiga att komma ihåg är att vi vill rensa bort är sånt som kommer direkt från fabrik, som är nyproduktion. Vi vill inte stimulera till nykomsumtion. 

Det nya avtalet kommer alltså att gälla alla butiker, oavsett om de är registrerade inom eller utanför EU. Så de som inte kommer att följa reglerna när de börjar att gälla, kommer att bli borttagana när Tradera gör sin butiks-rensning. Som vi kunde berätta i fredags så handlar det om cirka fem procent av alla Traderas butiker, vilket är ungefär 100 stycken. 

Tidigare idag har vi även fått höra om att CDON välkomnar alla de butiker som Tradera vill fasa ut. 

Annons

LÄS ÄVEN: Efter Traderas förbudssmäll - handlarna välkomnas till CDON

– Vi har ett helt nytt merchant center som underlättar import och hantering av era produkter hos oss, skrev Kristoffer Valiharju, vd på CDON.com.

Annons