Search
Search
Close this search box.
ANNONS

Aluminiumpriserna rusar – råvarukrisen hårdnar

Många tappar hakan över aluminiumpriset just nu
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

Högsta prisnivån på 13 år.

ANNONS

Ehandel rapporterade på måndagen om den tilltagande råvarubristen i världen. HUI skriver i sin senaste konjunkturrapport för svensk detaljhandel att en kombination av globala fraktproblem – och brist på råvaror kan medföra dyrare julklappar i år.

Julhandeln närmar sig med stormsteg samtidigt som världsomfattande råvarubrist och fraktkaos gör situationen oförutsägbar, även för kapitalstarka aktörer, framgår det av rapporten.

LÄS ÄVEN: Så utvecklas handeln – segment för segment: ”E-handeln går starkt”

Och i råvarubristens spår stiger råvarupriserna till rekordnivåer. På måndagen passerade exempelvis priset på aluminium 3000 dollar per ton på Londonbörsen för första gången på 13 år. Det rapporterar flera medier, bland andra Business Standard. Aluminiumpriset har totalt klättrat med 15 procent senaste tre veckorna, enligt sajten.

Prisrusningen beror bland annat på en militärkupp i Guinea där det bryts mycket aluminium. Samtidigt minskar produktionen av metallen i Kina för att minska klimatutsläppen och dra ned på energikostnader.

Europeiska smältverk som bearbetar metallen står parallellt inför stigande kostnader till följd av dyrare utsläppsrätter på koldioxid – och ökande energikostnader, enligt sajten.

I Kina och i allt högre utsträckning även i EU växer nu risken för nedgång i aluminiumförsörjningen, säger exempelvis Goldman Sachs-analytikern Jeff Currie, i ett pressutskick från storbanken på måndagen.

Dela artikeln:

Search

Nyheter

Tjänster

Om Ehandel

Nyhetsbrevet som håller dig uppdaterad!