Amazon stäms för priskartell – krävs på ersättning

En gång slogs de för lägre priser.

För ungefär åtta år sedan så var det Amazon som slogs med de stora bokförlagen om att sänka priset på e-böcker. Det talades om att förlagen gärna ville ta runt 15 dollar för en e-bok medan Amazon menade på att de aldrig bör överstiga 9,99 dollar.

Den konflikten mynnade ut i att Amazon skrev fleråriga avtal med de fem största bokförlagen, exakt vad man kom överens om avslöjades dock aldrig.

Annons

LÄS ÄVEN: Amazon och Hachette har äntligen löst bitter dispyt

Nu, något ironiskt, så har Amazon stämts för att hämma konkurrensen inom e-böcker och för att hålla priserna uppe. Detta rapporterar bland annat The Wall Street Journal. Stämningen pekar ut just dessa avtal med de fem stora bokförlagen som källa till problemet. Det sägs nämligen vara så att ingen nu får sälja e-böcker till lägre priser än hos Amazon.

Amazons överenskommelse med medkonspiratörerna innebär en orimlig inskränkning av handeln som hindrar konkurrenskraftig prissättning och leder till att målsägande och andra konsumenter betalar för mycket när de köper e-böcker från ’the big five’ genom e-boksåterförsäljare som konkurrerar med Amazon. Skadan består och kommer inte att försvinna förrän Amazon och ’the big five’ stoppas, skriver advokatbyrån Hagens Berman i stämningsansökan, enligt SvB.

The big five omfattar Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster och Penguin Random House. Man kräver nu att förlagen, som ska stå för 80 procent av sålda böcker i USA, slutar medverka till icke-konkurrenskraftig prissättning.

LÄS ÄVEN: Apple betalar ut 3,3 miljarder kronor efter priskartellen

Apple har tidigare blivit fälld för ett snarlikt upplägg där det slutade med att man fick betala 3,3 miljarder kronor till drabbade konsumenter. Nu återstår att se om Amazon gjort sig skyldig till en liknande priskartell. Stämningen kräver att Amazon ersätter konsumenter som köpt e-böcker från konkurrerande återförsäljare.

Annons