Amazon vill slippa kemikalieskatt – här är regeringens besked

"Skatteplikten gäller utländska företag".

Amazons svenska lansering står för dörren, men än återstår en rad förberedelser inför den stora premiären. En sådan verkar vara att få till ett avtal om att slippa betala den bland e-handlare ökända svenska kemikalieskatten.

Enligt information som Aftonbladet tagit del av har Amazon anlitat ett lobbyföretag för att driva på frågan om skattelättnader i Sverige. Företaget ska först ha kontaktat Skatteverket men sedan hänvisats vidare till finansdepartementet. I sitt brev till departementet uppges lobbyföretaget ha skrivit att det “är ont om tid” eftersom Amazon “kommer att etablera sin verksamhet i Sverige snart och lagen träder i kraft redan om några veckor”.

Annons

Kemikalieskatten infördes 2017 och blev snabbt starkt kritiserad av e-handlare och hemelektronikaktörer som menade att den bland annat gjorde det omöjligt för svenska företag att konkurrera på lika villkor med bolag från utlandet.

LÄS ÄVEN: E-handlarna rasar mot kemikalieskatten

Gäller över 100 000 kronor

Som ett svar på kritiken meddelade regeringen tidigare i år att kemikalieskatten från och med den 1 oktober 2020 även skulle gälla utländska företag som sålde varor till konsumenter i Sverige. Hittills har företag som varit baserade utomlands samt skickat varor från lager i andra länder inte behövt betala kemikalieskatt, men det ska alltså ändras nu.

Skatteplikten gäller utländska företag som säljer varor till svenska kunder, eller förmedlar sådan försäljning, för ett belopp som överstiger 100 000 kronor per år. Ändringen remitterades i oktober 2019 och var en del av vårändringsbudgeten, skriver finansdepartementet i ett mejl till Ehandel.

Skattelättnader för serverhallar

Regeringen har sagt blankt nej till att ge Amazon någon form av undantag.

I svensk rätt gör vi inte specifika undantag eller överenskommelser med vissa företag, utan vi har generella skatteregler som gäller lika för alla. I det långa loppet skapar det ett förutsägbart och rättvist företagsklimat. Det kan hända att vi behöver ha ett möte med dem för att klargöra detta, uppger finansminister Magdalena Andersson (S), i ett mejl till Aftonbladet.

De senaste veckorna har den som följer nyhetsbevakningen kring bland annat Facebook och Amazon kunnat ta del av information om skattelättnader de amerikanska IT-jättarna fått i Sverige. Vi frågade finansdepartementet om inte det var just att göra undantag för enskilda företag.

Skattelättnaderna för datorhallar gäller generellt för större datorhallar. Sedan 2017 har större datorhallar motsvarande skattenedsättning som gäller för hela industrin, skriver finansdepartementet.

Annons

LÄS ÄVEN: Ministern: Kemikalieskatten stärker svensk konkurrenskraft

Annons