Exklusivt: Amazons omsättning i Sverige 2020 – en rejäl ökning

Den svenska lanseringen kan ha dubblat intäkterna.

Då var vi här igen. Ett till år har passerat och vi ska återigen försöka luska ut Amazons svenska omsättning. 2019 omsatte Amazon någonstans runt 200 miljoner kronor enligt våra beräkningar, som baseras på momsen som bolaget betalar in till Skatteverket.

LÄS ÄVEN: Amazons svenska e-handelsomsättning 2019

Annons

Nu har vi återigen kikat på Amazons svenska moms och försökt räkna ut deras omsättning i vårt avlånga land. Osäkerheten ökar dock år för år då vi vet allt mindre om andelen böcker som säljs via Amazons marknadsplatser, eftersom det påverkar vår uträkning, något e-handlaren fram till 2016 avslöjade.

Förra året kom det dock flera rapporter som visade på att bokförsäljningen ökat rejält så vi kan nog anta att den inte har sjunkit under 2020, jämfört med 2019. En ytterligare osäkerhet är samtidigt att Amazon förstås öppnat Amazon.se, som garanterat påverkat svenskarnas köpmönster i form av vilka typer av produkter som handlas från Amazons marknadsplats. Vi skulle till exempel gissa att böcker står för en större andel när svenskarna handlar från Amazons internationella marknadsplatser än på Amazon.se, men det är som sagt bara gissningar.

Precis som tidigare år behandlar omsättningen här all försäljning från Amazons marknadsplatser inom EU till Sverige, vilket från den 28 oktober inkluderar den nya Sverige-sajten.

LÄS ÄVEN: Amazon är här – svenska sajten lanserad

En ny osäkerhet för 2020 är även att de nu har en fysisk verksamhet i Sverige vilket innebär att Amazon köper in saker till sig själva, något som eventuellt kan påverka momsen. Vi har tidigare berättat att en lägre andel böcker innebär en lägre total omsättning. Köper de nu in en massa saker till sig själva, så innebär detta istället att deras total omsättning kan vara högre än de siffror vi kommit fram till.

Okej, nog om tråkiga osäkerheter. Låt oss börja med deras omsättning per år, med och utan böcker.


(Klicka för större bild)

Här kan vi se att Amazons omsättning har tagit ett rejält kliv uppåt under 2020. Vi skulle säga att den har dubblats. Om de bara sålde böcker till svenskarna så låg deras svenska omsättning på 1,4 miljarder kronor. Detta är dock extremt osannolikt. Om de istället bara sålde varor med 25 procent moms så landade deras omsättning på 344 miljoner kronor. Sanningen är dock, som alltid här i världen, någonstans mittemellan.

Annons


(Klicka för större bild)

Vi kan även med säkerhet säga att Amazon.se gjort ett avtryck i deras omsättning. Momsen fyrdubblas nämligen från oktober till november och i december 2020 tar den ytterligare ett skutt uppåt. All den gratis PR som Amazons fick under dessa månader har uppenbarligen lett till fler köp. Om detta håller i sig så kommer förstås omsättningen under 2021 att bli mycket högre än tidigare år.

Men var hamnar vi då om vi räknar på en andel böcker på 20 procent, precis som 2019.


(Klicka för större bild)

Som tidigare nämnts så hamnar alltså den verkliga omsättningen närmare den teoretiska miniminivån snarare än den största möjliga. Runt 400 miljoner kronor sålde Amazon för i Sverige om våra antaganden är korrekta. Om andelen böcker sjunkit ytterligare, vilket inte är omöjligt så kan man alltså skära av ytterligare några miljoner. Och om den svenska Amazon-ledningen shoppat loss ordentligt med företagskorten, via det svenska bolaget, så kan det dölja en något högre omsättning.

Vi lämnar det dock här och det man kan ta med sig är att Amazon inte omsätter några miljardbelopp i vårt avlånga land, det stödjer inte siffrorna hur man än vänder på det. Man ska inte heller glömma att marknadsplatserna inom EU ingår i denna omsättning. Amazon.se står alltså bara för en del av denna, även om vi skulle gissa att en stor del av köpen har förflyttats från Amazon.de till Amazon.se sedan lanseringen.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!