Först på Ehandel: Amazons svenska e-handelsomsättning avslöjad

E-handlaren behöver en svensk sajt.

Det blir allt svårare för oss att luska ut Amazons omsättning i Sverige. Men skam den som ger sig. Vi har återigen räknat ut vad e-handelsjätten omsätter i vårt avlånga land.

Siffrorna gäller inte deras datatjänster eller digitala produkter, som säljs via andra bolag. Utan endast e-handelsförsäljning i form av fysiska varor till privatpersoner i Sverige, från sajter inom EU. Amazons datatjänster växer i rask takt på de flesta marknader så den totala Amazon-omsättningen i Sverige lär alltså vara högre.

Annons

E-handelsomsättningen är dock mycket intressant då Amazon för första gången visat konkreta tecken på att faktiskt vilja satsa på Sverige och Norden, med sin nätbutik och marknadsplats.

LÄS ÄVEN: Amazon om Sverige-planerna: ”Har många kunder i Sverige”

Amazon har rekryterat en handfull personer till ett nytt svenskt bolag som redan börjat bearbeta den nordiska marknaden. Framför allt verkar man vilja locka över svenska e-handlare till marknadsplatsen.

Hur stora är då Amazon i Sverige, redan idag, trots att man ej har någon svensk sajt eller något uttalat fokus på Norden? Vi baserar våra uträkningar på den moms som ska betalas in till Skatteverket, något Amazon enligt lag måste göra på all försäljning till privatpersoner i Sverige. Exakt hur vi räknar kan ni läsa i tidigare artiklar då vi i flera år följt Amazons utveckling.

LÄS ÄVEN: Amazons omsättning i Sverige 2018

Det finns förstås en viss osäkerhet i siffrorna och vi har återigen räknat på en andel böcker på 20 procent, då Amazon tyvärr ej längre delar upp den fysiska försäljningen i olika kategorier. Det mest naturliga är dock att försäljningen av fysiska böcker har minskat, vilket i sin tur skulle innebära en lägre omsättning än den vi kommit fram till, inte en högre. Vi ska dock även titta på den teoretiska maxomsättningen.

Tillbaka på banan igen

Låt oss börja kika på siffrorna. Nedan kan ni se utvecklingen från 2006 fram till 2019, om Amazon bara hade sålt böcker till svenskarna alternativt inga böcker alls.

Annons

Under 2018 växte Amazon med endast 6 procent i Sverige, vilket historiskt sett är ett dåligt år för e-handlaren. Under åren innan växte man med över 20 procent och under 2019 börjar man närma sig dessa siffror igen då tillväxten landade på 15 procent. Ha dock i åtanke att andelen böcker förmodligen minskat under tiden, vilket förstås påverkar tillväxten.

Den teoretiska maxomsättningen för 2019 landar dock på 688 miljoner kronor, om allt de sålde var böcker (6 procent moms på allt). I den andra delen av spektrumet så är den lägsta omsättningen 165 miljoner kronor (25 procent moms på allt). Verkligheten ligger dock någonstans mittemellan och med stor sannolikhet närmare lägstaomsättningen, snarare än omvänt.

Strax under 200 miljoner kronor

Vi räknade på 20 procent böcker förra året, vilket är baserat på historisk data, och fortsätter med det i brist på ny information. Har något hänt gällande andelen fysiska böcker så lär andelen ha minskat. Vilket, som tidigare nämnts, i så fall innebär en lägre omsättning än den vi kommit fram till.

Amazons omsättning i Sverige hamnar på strax under 200 miljoner kronor för 2019. E-handlaren växer stadigt i Sverige men i avsaknad av en mer lokalt anpassad sida, exempelvis den tyska sajten översatt till svenska eller en helt lokal sida på Amazon.se, så är det fortsatt ingen omsättning att skriva hem om till Jeff Bezos.

Mitt i coronakrisen har dock e-handelsjätten vaknat upp inför att Sverige och Norden faktiskt existerar. Amazon startade upp ett svenskt företag den 27 februari med en verkställande direktör vid namn Gulfem Toygar. Hon jobbar med "EU Expansion" hos Amazon i Luxemburg.

Svensk sajt eller tysk sajt?

I minsta fall så jobbar Amazon endast med att locka nordiska e-handlare till de europeiska marknadsplatserna. Men mycket tyder på - bland annat att man anställer översättare - att vi har något svenskt att vänta oss inom en ganska snar framtid.

LÄS ÄVEN: Nya jobbannonserna avslöjar Amazons Sverige-planer

Det största vore en helt nordisk satsning med Sverige som bas och lokaliserade sidor på Amazon.se, Amazon.no, Amazon.dk och Amazon.fi. Omsättningen i Sverige är dock fortsatt växelpengar för Amazon så det mest naturliga vore en översatt tysk sajt. Ett scenario som blivit verklighet i flera andra länder och som i ett senare skede leder till en helt lokaliserad sajt.

Annons