Apotekets e-handel levererade igen – dubblade vinsten i kvartalet

"Har förändrat kundbehov och beteenden i grunden".

Under årets andra kvartal var Apoteket AB nära på att krossa femmiljonersvallen, men missade med 20 000 kronor. Bolaget fällde dock ingen tår över händelsen då omsättningen ändå ökade med cirka 8 procent under de tre månaderna, och landade på drygt 4,9 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Apoteken talar ut om krisen – ”e-handeln lyckas inte kompensera”

Annons

Något man däremot kan glädjas åt, ordentligt dessutom, är rörelseresultatet som nära dubblades under Q2. Det uppgick till 121 miljoner kronor, jämfört med 64 miljoner kronor under samma period 2020.

Sett till det första halvåret 2021 sjönk dock omsättningen med 3 procent till 9,7 miljoner kronor. Även rörelseresultatet minskade och summerades till 178 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 184 miljoner samma period året innan.

Gällande bolagets e-handelsverksamhet uppger Apoteket AB inga exakta siffror, men vd:n Ann Carlsson skriver i rapporten att tillväxttakten i e-handeln visar att kunderna uppskattar den digitala tjänsten. Man lyfter även att investeringar har gjorts i ett nytt logistikcenter för e-handeln under det första halvåret, samt i utveckling av nya it-lösningar. Något som Ehandel tidigare har rapporterat om.

Den digitala omställningen, som påskyndades av pandemins utbrott, har förändrat kundbehov och beteenden i grunden. Utifrån nya kundpreferenser fortsätter vi att investera i lösningar som gör det enklare att leva ett liv i hälsa. Ett exempel är att vi genom en ny arbetsmodell, med digital och fysisk handel i tätt samarbete, kan erbjuda snabba leveranser från lokala apotek i hela landet, skriver Ann Carlsson.

LÄS ÄVEN: Apoteket storsatsar på e-handeln – öppnar nytt lager

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!