Klart: Axfoods nya superlager får in miljardinvestering

Kommer att ersätta sex befintliga lager.

Vi har vid flera tillfällen kunnat berätta om Axfoods kommande jättelager, som ska assistera både butikerna och bolagets e-handelsverksamhet. I somras gick företaget ut och berättade att Axfoods logistikföretag Dagab hade tecknat ett avtal med fastighetsföretaget Logicenters.

LÄS ÄVEN: Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Annons

Nu står det även klart att Axfood har fått med sig Witron som investerare i projektet. Bolaget kommer att gå in med totalt 240 miljoner euro i projektet, eller 2,5 miljarder svenska kronor, uppdelat på åren 2019 till 2023.

Jag är glad att vi nu har tecknat avtal med Witron. Det innebär att vi har alla viktiga pusselbitar på plats för fortsatt framdrift av bygget av vårt högautomatiserade logistikcenter utanför Stockholm. Lösningen kommer att ge oss en mer flexibel, effektiv och hållbar logistikkedja för varuförsörjningen till våra butiker och leveranserna kopplade till vår snabbt växande e-handel. Med investeringen tar vi ett stort steg in i framtiden och stärker hela Axfood-familjens konkurrenskraft, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

"Full framdrift"

Som tidigare kommunicerats beräknas lagret, som kommer att ligga i nordvästra Stockholm, att hantera både e-handelsleveranser och leveranser till Axfoods butiker norr om huvudstaden. Lagret kommer att ersätta Axfoods nuvarande lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra, något som Axfood menar kommer att öka kapaciteten med 40 procent. Det nya lagret får en yta på 100 000 kvadratmeter och beskrivs av Axfood som ett "högautomatiserat" logistikcenter.

Det känns mycket bra att ha avtalet om den viktiga automationslösningen klart. Witron är en etablerad och stark partner. I övrigt har vi full framdrift. I början av september beviljades vi bygglov och markförberedelserna för att uppföra lagerbyggnaden har påbörjats. Vi har tecknat avtal om ett nytt planeringsverktyg och styrningssystem för transportflöden och även skapat möjlighet att nyttja ytterligare mark i anslutning till befintlig fastighet. Alla steg syftar till att realisera det affärsvärde som satsningen på vårt nya logistikcenter syftar till, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab som är Axfoods inköps- och logistikbolag.

LÄS ÄVEN: Matjättens superlager kommer att kosta runt 2 miljarder

Annons