Blodbadet efter stödpaketen – företag tvingas i konkurs

"Kommer att skapa problem under våren".

När pandemin slog till, och restriktionerna med den, sjösattes flera stödpaket för att rädda svenska företag. Där ingick bland annat anstånd med att betala skatt.

Men nu ska notan betalas och det har fått konsekvenser. Redan nu har Skatteverkat börjat tvingat företag i konkurs, då de inte klarat sina avbetalningar. Blodbadet började strax innan jul och hittills har 150 företag försatts i konkurs sedan den 12 december 2022.

Annons

Till slut så blir konsekvensen att vi måste gå in med konkursansökningar på företagen, säger Tomas Envall, som är sektionschef på Skatteverket, till SVT.

Vi har rapporterat om hälsokedjan Colorfield, där skulderna till Skatteverket till slut blev det som fick skeppet att sjunka - även om man dragits med förluster år ut och år in. Då varnades det för att fler konkurser är att vänta när anstånden ska betalas tillbaka.

Jag förstår utifrån ett skatteperspektiv att man inte kan efterskänka det här. Men det kommer att skapa problem under våren, sa Erik Osvald, konkursförvaltare vid Ackordscentralen, till Ehandel då.

"Ett problem i framtiden"

Totalt fick 58 000 företag under coronakrisen anstånd och 24 000 har det fortfarande. Företagarna vill nu istället se sänkta energiskatter, istället för förlängda anstånd.

En utmaning med att skjuta på sina skatteinbetalningar är ju att det i stället kommer som ett problem i framtiden, säger Günther Mårder, vd på Företagarna, till SVT.

LÄS ÄVEN: Kedjan tvingas i konkurs - efter miljonförlusterna

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!