Boozt varnar för halverad tillväxt: ”Mer utmanande än vi trodde”

"Måste agera snabbt nu".

Det är kärvare tider för många e-handlare i inflationens spår.

Och nu sänker framgångssagan Boozt sin vinstprognos för 2022 – och pekar på bland annat en avmattad konsumtion till följd av försämrad köpkraft bland konsumenterna. Men man pekar också på fortsatta störningar i den globala leverans- och fraktkedjan. Detta väntas sammantaget ”ha en dämpande effekt på sällanköpshandeln under resterande delen av året”, enligt bolaget.

Annons

Boozt räknar nu med en tillväxtökning vid utgången av året på 10 till 15 procent. Det är en dryg halvering från den tidigare omsättningsprognosen på 20 till 25 procent. Samtidigt väntas det justerade rörelseresultatet i år att landa på mellan 235 och 285 miljoner kronor, mot tidigare 365 till 420 miljoner.

Första halvåret 2022 går mot sitt slut och har visat sig vara mer utmanande än vad vi trodde när vi satte våra mål för året. Som en konsekvens har vi valt att agera snabbt för att kunna fortsätta accelerera tillväxten, ta marknadsandelar på den nordiska onlinemarknaden och samtidigt leverera branschledande lönsamhet. Jag är övertygad om att vi kommer att vända den nuvarande marknadssituationen till vår fördel och att vi blir ett ännu starkare Boozt, kommenterar vd:n Hermann Haraldsson.

Kritikstorm efter granskning

Boozt har befunnit sig i skottgluggen senaste tiden och mötts av en rejäl kritikstorm. Detta efter en granskning av Breakit som visar att bolagskulturen har kantats av mobbning och trakasserier. Flera anställda säger sig ha blivit utsatta för olika former av trakasserier, hot, glåpord och påhopp från chefer.

Jag har under mina många år på bolaget på varje jul- och sommarfest sett flera högt uppsatta personer tafsa, smeka eller kyssa någon anställd. Jag själv har blivit tafsad på, smekt och fått opassande kommentarer om mitt utseende, sa exempelvis en tidigare chef till sajten i mitten på maj.

LÄS ÄVEN: Boozt anklagas för mobbning och trakasserier: ”Fått nog psykiskt”

Annons