Branschen kräver egenförsörjning i Sverige och EU – efter svåra brister

"Det är en stor oro".

Halvledarbristen har ställt till det för många företag. Till och med jättar som Sony, Microsoft, Apple, Scania och Volvo. Och alla sitter i händerna på tillverkarna, vars fabriker i första hand finns i Asien.

Därför går nu branschorganisationen Svensk elektronik ut och kräver att Sverige och EU ska få en egenförsörjning på halvledare.

Annons

Jag tycker att det är jätteviktigt att man har en strategi för hur vi ska hantera egenförsörjningen, en bra värdekedja nationellt i Sverige och även inom EU. Att säkerställa att vi har en egenförsörjning av komponenter som kommer att vara väsentliga för vår fortsatta framtid när det gäller teknikprodukter, säger Mikael Joki, ordförande på Svensk elektronik, till SVT.

Och det har inte bara de stora drakarnas produktionsled som saktas ned. Även mindre företag riskerar att drabbas hårt och ingen vet exakt när bristerna kan vara över. Svensk elektronik tror att man i bästa fall kan vara i fas med sin produktion under andra kvartalet nästa år.

Det är en stor oro för våra medlemmar just nu, säger Mikael Joki.

Den avgående näringsministern, Ibrahim Baylan (S), säger i et mail till SVT att han hoppas att det föreslagna EU-projektet om forskning och innovaktion ska göra Sverige mindre beroende av marknader utanför EU längre fram. Men att ett sådant projekt inte heller kan lösa den akuta bristen.

LÄS ÄVEN: Så slår bristen på halvledare mot e-handlarna: "Ryckiga leveranser"

Annons