Bryggeriet rasar efter Winefinder-domen: “Vill ha samma rättigheter”

Anmäler till Konkurrensverket.

Den 7 juli stod det klart. Det är lagligt att sälja alkohol till svenska konsumenter så länge du gör det via e-handel och har din bas i ett annat EU-land.

LÄS ÄVEN: Systembolaget förlorade mot e-handlaren – får sälja vin i Sverige

Annons

Det är dock inte alla som är nöjda med beslutet. Systembolaget är förstås en av dessa, som drev frågan mot Winefinder, men nu visar det sig att även svenska lokala bryggerier inte jublar av glädje.

Di rapporterar att ett bryggeri i Trelleborg har gjort en anmälan till Konkurrensverket, något som nyhetsbyrån Siren snappade upp. Bryggeriet menar på att domen mellan Winefinder och Systembolaget är diskriminerande för svenska företag.

Efter Winefinder-domen öppnades direktförsäljningen av alkohol upp för stora branschjättar. Medan vi, som är jättelitet i jämförelse, inte har råd att starta upp ett lager i exempelvis Danmark. Det blir orättvist, säger Christer Örnberg, vd på Sydkustens Gårdsbryggeri som har gjort anmälan, till Di.

Man ser alltså en öppning nu för större aktörer att helt enkelt slå upp ett lager i ett grannland och sen bara tuta och köra. Winefinder såg dock inget större hot mot monopolet efter att man tagit hem vinsten.

Det är en överdrift att säga att det skakar monopolet. Det tror jag inte alls. Sverige älskar monopolet och det fyller en bra funktion. Vi är inte ute efter att riva något monopol. Vi är med i EU och tycker att det ska finnas ett alternativt sätt att handla för de som vill, sade Alex Tengvall, ordförande för Winefinder, tidigare till Ehandel.

Den nya anmälan till Konkurrensverket pekar dock nu alltså på att det svenska alkoholmonopolet strider mot EU-rättsliga krav.

Vi vill ha samma rättigheter som utländska försäljare, säger Christer Örnberg.

LÄS ÄVEN: Winefinders ägare efter vinsten: ”Tagit fighten för en hel bransch”

Annons

Annons