Öppnar unikt cityvaruhus – nu talar IKEA ut: ”Den perfekta platsen”

Räknar med 2,5 miljoner besökare per år.

Ikea öppnar ett cityvaruhus på fyra våningar i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm. När nyheten presenterades i fredags stod det snabbt klart att satsningen - som är på över 8000 kvadratmeter och omfattar en fjärdedel av köpcentrets totala yta - är något utöver det vanliga.

LÄS ÄVEN: IKEA får en fjärdedel av Gallerian: "Ett långsiktigt mål att få hit dem"

Annons

Målsättningen med vår satsning på Stockholm är att nå fler – fler olika människor och fler nya; Människor som bor i stan och som vill kunna handla enkelt, men utan bil. Och därför är vi med och skapar en ny destination i city. Målet med cityvaruhuset är att nå både nya och redan trogna kunder, säger Sara Vestberg, inredningschef på Ikea Sverige, till Ehandel.

Var det viktigt för IKEA att finnas i ett köpcentrum eller råkade just detta bara vara en bra plats? 

Vi tror att Gallerian är den perfekta platsen för Ikeas första cityvaruhus i Sverige. Här kommer vi att finnas tillgängliga för våra kunder i de absolut mest centrala delarna av Stockholm där människor lever, arbetar, spenderar sin lediga tid och umgås med varandra. Vi kommer vara närvarande i stockholmarnas liv på ett helt annat sätt än tidigare – och det bara ett stenkast från Sergels torg - och med tunnelbaneuppgång rakt in i varuhuset.

Gallerian attraherar redan idag en stor andel kunder som vi vill nå och som inte besöker Ikea så ofta. Samtidigt tror vi att vi med vår närvaro i Gallerian kommer locka fler kunder till hela området. Vi räknar med att välkomna ungefär 2,5 miljoner besökare per år i Gallerian.

Ikea har experimenterat ganska friskt med nya butiksformat de senaste åren. För några år sedan öppnade till exempel e-handelskonceptet Ikea Kök i centrala Stockholm och sedan dess har satsningarna på centrala lägen fortsatt för möbeljätten, vars varuhus ju annars brukar ligga utanför städerna.

Nyligen berättade vi om Ikea Decoration, en annan form av varuhus som ska slå upp portarna i Paris.

LÄS ÄVEN: IKEA om nya miljardkonceptet: "Kommer att rullas ut i alla varuhus"

Hur skiljer sig cityvaruhuset i Stockholm från det?

Annons

I vårt cityvaruhus i Stockholm kommer våra kunder att kunna se, klämma och känna på i stort sett hela vårt sortiment – även om det blir i en mindre och smartare förpackning för att få plats med så mycket som möjligt. Du kommer att kunna ta med dig cirka en fjärdedel av sortimentet såsom mindre möbler och accessoarer, de större produkterna är bara ett knapptryck bort. Och våra medarbetare finns där för att hjälpa dig hela vägen.

Hur ser planen ut framåt? Blir det cityvaruhus i fler städer?

Vår satsning på Stockholm är viktig. Lärdomarna vi drar från Stockholm tar vi naturligtvis med oss ut i resten av landet och det är ett arbete som pågår för fullt. För det första öppnar vi under hösten till exempel den första av tiotalet mindre planeringsstudios runt om i Sverige – nämligen i Norrköping.

Sedan pågår det moderniseringar av i stort sett alla våra varuhus runt om i landet. Och sist men inte minst inviger vi den 30 september ett helt nytt varuhus, Ikea Kållered, i Göteborg den 30 september. Så även om det sker mycket runt om i hela Sverige har vi just idag inga planer på att öppna ytterligare något cityvaruhus i Sverige.

Ikea kommer att hyra lokalerna i Gallerian "på långsiktig basis tills vidare". I övrigt vill företaget inte avslöja några detaljer från avtalet med AMF Fastigheter, som fastighetsägaren heter.

LÄS ÄVEN: IKEA öppnar varuhus på fyra våningar - mitt i Stockholm

Annons