IKEA öppnar varuhus på fyra våningar – mitt i Stockholm

"Blir närvarande i stockholmarnas liv på ett helt annat sätt".

Ikea fortsätter att utveckla sina butikskoncept från det traditionella varuhusformatet och presenterar nu ännu en satsning i form av en butik i citynära läge.

Den här gången handlar det om ett så kallat cityvaruhus, som ska öppna i köpcentret Gallerian i centrala Stockholm. Varuhuset ska bli 8000 kvadratmeter stort och bre ut sig över totalt fyra våningsplan.

Annons

"Vill komplettera"

Ikea har tidigare meddelat planer på att öppna fyra nya butiker - alla med olika format - i Stockholm, och det här blir det andra efter den redan aviserade "planeringsstudion" i Bromma.

LÄS ÄVEN: IKEA anställer 500 till storsatsning på butiker: ”Vill leda utvecklingen”

Storstadsområdet växer. Därför vill vi komplettera våra två varuhus i Stockholm och vår e-handel med fler mötesplatser. Det ger våra kunder fler möjligheter att besöka oss där de bor, lever och arbetar. Oavsett var man är, vad man behöver och när man behöver det vill vi finnas där för att hjälpa till att skapa ett bättre liv hemma, säger Lena Herder, landschef på IKEA Sverige, i ett pressmeddelande.

Det här varuhuset blir det första i sitt slag i Sverige, men parallellt med satsningarna i Stockholm har Ikea under de senaste åren experimenterat med nya butiksformat i bland annat Paris, New York och Tokyo. Många av dem har fokuserat på att lyfta fram e-handeln, men i det nya varuhuset ska det både gå att handla hem produkter och att få personlig service.

LÄS ÄVEN: IKEA om nya jättesatsningen: "Den naturliga platsen att börja titta på"

Inget ta själv-lager

Ikea meddelar även att en "grön tråd kommer att löpa genom butiken", för att underlätta för kunder som är på jakt efter mer hållbara produkter och lösningar.

Med vårt nya cityvaruhus blir vi närvarande i stockholmarnas liv på ett helt annat sätt än tidigare. Vi vill skapa en plats där människor kan mötas och inspireras till att skapa ett bättre och mer hållbart liv hemma – till ett pris som de har råd med. Här kommer vi bjuda in till events med designers, släppa nya kollektioner och skapa kreativa workshops, säger Sara Vestberg, inredningschef på Ikea Sverige.

Av varuhusets fyra våningsplan ska tre vara öppna för kunder medan det fjärde är tänkt som lager och personalutrymme. Butiken kommer inte att ha något ta själv-lager utan större produkter ska skickas direkt hem till kunderna.

Annons

Öppningen av cityvaruhuset är planerad till sommaren 2022.

LÄS ÄVEN: Gallerian om IKEA:s unika satsning: "En fantastisk nyhet"

Annons