Coop har öppnat en obemannad och kassalös butik

Stort intresse och överraskande försäljning.

Obemannade butiker som man kan handla i när man vill och betala via sin telefon är något som vi flera gånger tidigare har rapporterat om.

Senast skrev vi om att den internationella detaljhandelskedjan Carrefour satsade på att ta konceptet till nästa nivå. Istället för att kunder ska betala med mobilen, kan de nu betala endast med hjälp av sitt ansikte.

Annons

LÄS ÄVEN: Nästa nivå av en obemannad kassalös butik

Nu har även dagligvarukedjan Coop hoppat på konceptet med obemannade butiker. Dock behöver vi backa bandet lite för Coop låter inte sina kunder betala med ansiktet, än.

Coops obemannade och kassalösa butik fungerar som en vanlig butik på dagtid. Men så fort mörkret faller och alla går hem, förvandlas butiken till stadens superhjälte. Alla dem som måste handla efter klockan 23:00 och innan klockan 07:00, kan besöka Coop Extra vid Bogstadveien i centrala Oslo. Det skriver Fri Köpenskap.

"Svinnet snarare högre dagtid"

Det enda man behöver är en mobiltelefon. Ingången till butiken öppnas via en app kopplad till kundens BankID, och på samma sätt betalar man även för sina varor.

Butiken slår över till nattöppet och då sköts all handel digitalt. Kunderna handlar som vanligt, men betalar via appen. Det går till och med att panta eller handla tobak. Vid det sistnämnda ålderskontrolleras man med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning i appen, säger Hege Abrahamsen, regionchef på Coop Extra Öst i Norge.

LÄS ÄVEN: Världens första kassalösa butik ska återvända till Sverige

För att hålla stökiga och oärliga kunder borta har butiken utrustats med två dörrar som behöver låsas upp av kunden, och mellan de två dörrarna känner kamerorna av om det är mer än en person som försöker komma in.

Butiken öppnades under årets sommar och allt har funkat som det ska, inga stölder har heller registrerats trots att varor med högt värde erbjuds.

Annons

Vi kan inte veta säkert förrän efter första inventeringen men hittills har vi inte märkt av att det skulle vara något problem. Snarare är svinnet högre under dagtid, konstaterar Hege Abrahamsen.

Inga planer för Sverige

Butiken är i dagsläget endast ett pilottest, men de nya öppettiderna har överträffat förväntningarna.

Intresset är stort och försäljningen har varit överraskande bra trots att vi gjort en mjuk lansering. Snittet ligger på runt 60 nattkunder per dag men natten mot lördag brukar det kunna kliva över 100. Störst tryck är det mellan 23.00 och 01.00 men det är förvånansvärt många som nyttjar den även senare än så, säger den norska regionchefen.

I Sverige driver inga väletablerade dagligvarukedjor obemannade butiker, det har endast dykt upp mindre aktörer som vågat införa systemet i sina butiker. Coop har inte heller bestämt sig för om den obemannade och kassalösa superhjälten ska komma till Sverige.

LÄS ÄVEN: Coop vill växa på nätet – storsatsar på butiker

Vi följer utvecklingen med intresse, det men det finns inget konkret förslag just nu, säger Tarik Belqaid, pressansvarig på Coop Sverige.

Annons