Coop och Ica i samarbete efter attacken: ”Ren byteshandel”

Hjälps åt i krisen.

Konkurrenter - men samtidigt branschkollegor. Så skulle man kunna beskriva relationen mellan Ica och Coop i den skånska kommunen Örkelljunga, där de två aktörerna har fått inleda ett nytt samarbete i samband med de senaste dygnens exceptionella händelser. I fredags föll Coop offer för en hackerattack som riktats mot IT-företaget Kaseya, och sedan dess har Coop i Örkelljunga inte kunnat ha öppet som normalt.

LÄS ÄVEN: Fortsatt stängt hos Coop - hackare kräver 600 miljoner 

Annons

"Tömts ganska bra på hyllorna"

Till saken hör att det i Örkelljunga finns två Coop-butiker, som båda har drabbats av samma öde, och en Ica-butik, som till följd av det inträffade har fått extra mycket att göra. Nu har Coop-butikerna sett till att bistå Ica med varor, och tanken är att Ica ska gengälda tjänsten när Coop väl har kunnat öppna igen. Det rapporterar Aftonbladet.

Tanken är att minska matsvinnet, samtidigt som den pressade Ica-butiken får fler varor att sälja.

Vi har fått låna lite mjölk och lite frukt och grönt som de kan få tillbaka när de öppnar upp igen. Ren byteshandel. Både för våra kunders och Coops skull, säger Jonas Svensson, butikschef på Ica Supermarket Örkelljunga, till Aftonbladet.

Vi har fått sätta in en hel del extrapersonal i helgen, just nu kör vi för tre butikers omsättning i en när båda Coop här ligger nere. Det har tömts ganska bra på hyllorna, fortsätter han.

Uppskattas av kunderna

Samtidigt har Coop skänkt bort en hel del varor som annars hade fått slängas.

I söndags stod vi här och delade ut jordgubbar, en del bröd och annat som annars slängs varje dag. Nu i morse hade jag fem pallar ute och kanske 50 personer som ville komma och hämta varor, säger Coop-chefen Henrik Jönsson.

Enligt de båda butikscheferna har kunderna uppskattat företagens samarbete.

Kunderna tycker vi tar hand om svinnet på ett bra sätt och vi vill ju verkligen inte kasta varor, så det är jättebra att de kommer till användning, säger Henrik Jönsson.

Annons

LÄS ÄVEN: Leverantörens akuta insats för att rädda Coop: "Jobbar dygnet runt"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!