Cykelkrafts nya ägare om köpet: ”Jag känner mig jättebekväm”

"Flera sajter med samma lager".

Den 19 december gick Cykelkraft i konkurs efter ett misslyckat rekonstruktionsförsök. Redan dagen efter kunde vi rapportera att sju bolag hade visat intresse för verksamheten.

LÄS ÄVEN: Torkel Hallander om konkursen – ”stor sorg i hjärtat”

Annons

Det är inte många gånger jag har varit med om ett så stort intresse så tidigt i en process, berättade konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson för oss då.

Och förra veckan stod det klart att det är e-handelsuppstickaren Spobik som tar över Cykelkraft.

Cykelkraft är ett starkt varumärke och verksamheten omsatte före konkursen cirka 250 miljoner kronor. Spobik har en stark organisation med en gedigen kunskap inom cykel, och har bra förutsättningar att driva Cykelkraft vidare, säger Peter Arvidsson, vd på Spoviks, i ett pressmeddelande.

"Passade väl in"

Spobik förvärvade Cykelkrafts alla tillgångar som omfattar bland annat varumärke, domäner, e-handelsplattform, kunddatabas och varulager. Cykelkrafts hyresavtal för de fysiska butikerna ingår inte i överlåtelsen.

LÄS ÄVEN: Cykelkraft får nytt liv – köps upp av konkurrent

Vi har jobbat under en längre tid med plan och strategi med mål om att stärka vår digitala närvaro och öka vår e-handel inom cykel-segmentet. Då kom den här möjligheten som passade väl in i Spobiks framtidsstrategier helt enkelt. Så det känns jättebra, allt är i linje med vår plan, berättar Peter Arvidsson för Ehandel.

Det är ingen dramatik i det här med Cykelkraft och Cykelkrafts konkurs, för mig är det ganska odramatiskt. För oss är det här ett steg i Spobiks framtida satsning.

Spobiks förvärv av Cykelkraft har finansierats av flera personer som bildat ett konsortium och därmed blivit betydande delägare i Spobik. En av dem som ingår i konsortiet är Lars Lindgren, investerare med bakgrund som ledande befattningshavare i investeringsföretaget Nordstjernan och styrelseledamot i Bygghemma. Det uppges även att flera andra personer i konsortiet besitter betydande e-handelserfarenhet.

Annons

Med den nya ägarstrukturen får Spobik tillgång till nytt kapital men framför allt kunskap, säger Peter och fortsätter:

Jag känner mig jättebekväm att få jobba tillsammans med dessa personer.

"Inga konstigheter"

Nu är tanken är att Spobik och Cykelkraft ska fortsätta drivas jämte varandra som två skilda enheter.

Varför slår ni inte ihop dem istället? Har ni övervägt att göra det?

Nej, absolut inte. Spobik är vår grund, och det är inga konstigheter att drifta flera sajter med samma lager och logistikanläggning. Så det passar alldeles utmärkt att köra dem separat.

Spobik består ju av mer än cykel, det står för "Sports and Bike", så där kommer vi att ha andra varor också till skillnad från utbudet på Cykelkraft.

Vad planerar ni att göra annorlunda nu för att säkerställa att det inte blir en ny konkurs?

Jag har inte satt mig in i alla detaljer än, hur Cykelkraft har jobbat och så vidare, men det jag vet är att man med e-handel måste jobba väldigt kostnadseffektivt. Det är en av anledningarna till varför vi vill drifta flera sajter med samma lager och logistikanläggning.

Spobik startades 2018 och står även bakom sajten Hockeystore.se. Företaget omsätter cirka 60 miljoner kronor.

Annons