Därför satsar Kjell på secondhand: ”15 miljoner oanvända prylar”

"Mer nytta i någon annans händer".

Rekonditionering. Det är ett rätt märkligt ord. Men i tekniksammanhang handlar det om att man blåser ut exempelvis en använd dator eller mobil, så att den blir som ny – och kan säljas vidare igen.

En tung aktör är österrikiska Refurbed, som säljer rekonditionerade prylar i bland annat Sverige. Nyligen lanserade även Amazon en konkurrerande tjänst.

Annons

Nu rullar dessutom Kjell & Company ut en egen secondhand-lösning. Kunder kan lämna in sina gamla datorer, mobiler och andra teknikprylar för värdering online. Den sköts av co-partnern Reuseit. De ska ta ansvar för att prylarna håller tillräckligt hög kvalitet för att kunna säljas igen.

Måste klara testet

Om prylen klarar testet blåser Reuesit ur och fräschar upp den, samt raderar all gammal data. Sedan läggs prylen ut till försäljning igen på Kjell. Kjell och Reusit får varsin del av kakan i form kickback-ersättning. Resten hamnar på privatpersonens konto.

Ehandel bestämde sig för att ta reda på mer och Kjells komchef Per Frykebrant blir genast nostalgisk.

Att sätta rätt teknik i rätt händer har präglat Kjells verksamhet i över 30 år. Tyvärr finns det idag väldigt mycket teknik i våra hem som hade gjort mer nytta i någon annans händer. Den oanvända läsplattan i bokhyllan, den två år gamla telefonen i byrålådan eller datorn som inte används lika mycket som förr. Samarbetet med Reuseit gör att vi kan ta nästa steg i att sätta rätt teknik i rätt händer, säger han till Ehandel.

Vad vill ni uppnå?

Nästan 15 miljoner fungerande datorer, telefoner och surfplattor ligger idag oanvända i svenska hem. Genom den här satsningen hoppas vi på att minska det onödiga resursslöseriet, och ge ännu fler tillgång till vardagsteknik som passar deras behov och plånböcker.

Per Frykebrant konstaterar att secondhand-shopping har gått från att vara något lite exotiskt för den breda massan, till att i dag vara ett lika självklart val som att shoppa nytt.

Att laga något istället för att köpa något nytt, eller att köpa något som har ett par år på nacken istället för det allra senaste, är naturliga köpmönster för konsumenten när den disponibla inkomsten blivit mindre. Det här initiativet är ett av sätten vi anpassar vårt kunderbjudande utifrån vad konsumenten efterfrågar just nu.

Annons

Vilka grejer kommer att passera Kjells nålsöga?

De produkter som lämnats in och som möter högsta kvalitetsnivå kommer att finnas tillgängliga för försäljning via Kjell.com. Men redan nu finns ett stort sortiment av begagnade mobiltelefoner, datorer och surfplattor tillgängliga via vår onlinehandel.

LÄS ÄVEN: E-handeln ska lyfta modeaktören till nya höjder: ”Stort onlinefokus”

LÄS ÄVEN: Teknikjätten hoppar på trenden: ”En unik infrastruktur”

Annons