Därför svajar Rizzo igen – VD:n talar ut: ”För litet lager”

"Det är inget fel alls på försäljningen".

I början av året kom det positiva signaler från Rizzo-koncernen. Väsk- och modehandlarens rekonstruktion kunde avslutas i mars. Kort därefter såldes dotterbolaget Rizzo International AB av, för att fokusera ännu mer på kärnverksamheten.

LÄS ÄVEN: Rizzo på randen till konkurs – igen: ”Driften hotad”

Annons

Men under våren har det börjat att sippra in grus i maskineriet igen. Rizzo har nämligen fått stora problem med varubrist.

Skälet är främst att bolaget inte har tillräcklig likviditet, men även att beställningar inte har kunnat läggas med den framförhållningen som vissa leverantörer i branschen kräver, till följd av företagsrekonstruktionen, konstaterade Rizzo i ett pressmeddelande på torsdagen.

"Litet lager"

Dessutom är Rizzo nu i desperat behov av pengar för att kunna köpa in mer produkter och matcha efterfrågan – annars riskerar bolaget att gå i konkurs. Ehandel bestämde sig för att ställa några frågor direkt till vd:n Lars Fins.

Varför behöver ni mer kapital?

För att köpa mer varor, då vi har ett för litet lager i förhållande till efterfrågan. Vi har skrivit i pressmeddelandet att vi behöver öka lagret (lagervärdet reds. anm) med cirka 30 miljoner.

Hur går försäljningen?

Det är inget fel alls på försäljningen. Vi säljer allt vi har, men behöver mer varor för att kunna sälja mera.

Innan slutet av augusti i år så måste kassan fyllas på. Annars kommer Rizzo "få svårt att hantera likviditeten och därmed bolagets fortsatta drift", framgår det av pressutskicket.

Annons

Hur ska ni vända utvecklingen?

Genom att få möjligheten att fylla upp med mer varor, säger Lars Fins.

Nettoomsättningen uppgick till 121,8 miljoner kronor i bolagets brutna räkenskapsår – alltså mellan december 2021 till och med februari 2022. Det är en ökning med 12,6 miljoner, jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan.

Stark upphämtning

Resultatet efter skatt landade på 54,1 miljoner kronor. Det var en enorm förbättring jämfört med för ett år sedan, då resultatet slutade på -56,2 miljoner. Det rör sig alltså om en ökning med 110,3 miljoner. Resultatet per aktie (före utspädning) återhämtade sig också och tickade in på 0,40 kronor (-0,05).

Men redan i slutet av april i år varnade Lars Fins för varubrist.

Vi ser att efterfrågan på våra produkter ökar, framför allt resväskor, som stegvis ökat sedan i höstas. Försäljningen har maximerats i förhållande till den inköpskraft som bolagen har haft. Men efterfrågan är större än vad vi själva kan erbjuda i varupåfyllnad, konstaterade han då i ett uttalande.

Nu återstår det att se om det går att få till stånd ännu en nyemission för att stärka kassan och öka varuinköpen.

Annons