Därför vill de ta ICA Gruppen från börsen: ”E-handel viktigt för oss”

Ökad digitalisering och kampvilja mot lågprisjättarna.

I dag kom beskedet att Ica-handlarnas förbund som äger 54 procent av Ica gruppen, avser att köpa de resterande 46 procenten. Anledningen är att man vill ta koncernen bort från börsen för att på så vis kunna göra ännu större investeringar i bland annat digitalisering och e-handel än vad som görs i dag.

Syftet med att ta Ica gruppen till en onoterad miljö är att ytterligare öka vår konkurrenskraft framåt. Vi ska fortsätta på inslagen väg med investeringar i digitalisering, innovation och marknadssatsningar. Självklart är e-handel klart viktigt för oss och våra kunder, säger Göran Blomberg, vd på Ica-handlarnas förbund, till Ehandel.

Annons

Är det här en möjlighet för er att nu ta större "bet" med eventuellt försämrad lönsamhet på kort sikt, för att på så vis lägga grunden för både ytterligare tillväxt och högre lönsamhet på längre sikt?

Ja, det tycker jag att man kan säga. Vi vill kunna ta långsiktiga investeringar som kan komma att kortsiktigt påverka lönsamheten - samtidigt som vi vill öka våra möjligheter till intern dialog och bli mer snabbfotade.

En annan fråga som blivit en het potatis är kampen mot lågprisalternativen. Här upplever flera handlare att Ica behöver kunna konkurrera i högre utsträckning och kanske har man fått gehör.

Vi gör det här för att skapa förutsättningar för ökad flexibilitet, enklare beslutsvägar och investeringar. Det kommer gynna vårt erbjudande totalt sett - där pris är en del.

Varför gör ni det här köpet just precis nu?

Omvärlden förändras snabbt, och vi ser nya konsumtionsbeteenden - inte minst påskyndat av pandemin. Vi behöver vara rätt rustade för att möta framtiden och agera nu, säger Göran Blomberg.

LÄS ÄVEN: De vill ta över hela ICA Gruppen - lämnar bud på 49 miljarder

Annons
Annons