De förändrade allt – omsätter nu 200 miljoner

"Tacklat den här utvecklingen väl".

Bröderna Anton och Oscar Troedson, som är kända inom e-handelsbranschen, tog 2017 över företaget Polhus. En verksamhet som då omsatte runt 37 miljoner kronor och på den tiden främst fokuserade på återförsäljare.

Planen var att digitalisera bolaget och vi frågade Oscar Troedson, som idag är vd, vad som faktiskt förändrats sedan de tog över.

Annons

Vi har ändrat i stort sett allt - affärsmodellen, logistik, helt nya och egenutvecklade IT-system, produktutvecklingen, marknadsföringen och den geografiska räckvidden. Vi finns nu i följande länder: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Belgien, Schweiz, UK och Frankrike, berättar han och tillägger:

Logistiken utgår från vårt centrallager i Estland, som alla våra transporter ut till slutkunder utgår från.

LÄS ÄVEN: E-handelsbröder till ny bransch – siktar på 100 miljoner 2020

2018 så berättade bröderna för Ehandel att de hade som mål att nå 100 miljoner 2020. Facit blev dock över 140 miljoner kronor det året, med drygt 8 miljoner kvar på sista raden. Och den starka tillväxten har fortsatt.

Hur såg omsättningen ut 2021?

Strax under 200 miljoner kronor, avslöjar Oscar Troedson.

Företaget säljer bland annat attefallshus, bastustugor och friggebodar i trä. Det handlar alltså om små och medelstora träbyggnader och inte helt olikt IKEA så skickar man allt i platta paket där kunden sedan får montera ihop exempelvis sin nya friggebod.

Nu inför sommaren har man även expanderat sortimentet lite och lanserar en lekstuga som är en kopia av barnboksfigurerna Pettson och Findus hus. En lekstuga som man även hoppas ska bidra till ökad försäljning på den europeiska marknaden.

Annons

Lekstugan Pettson kostar 19 900 kronor och har 1,9 meter i takhöjd

Hur har bolaget påverkats av träbristen?

Det är klart att trävarubristen varit en utmaning för oss under 2021 och även i år. Vi har däremot lyckats tackla den här utvecklingen väl och på grund av de kraftigt höjda priserna har vi även tvingats till att komma ännu närmre inköpskanalerna för det sågade virket.

Polhus ska idag vara ett av de snabbast växande varumärkena inom e-handel med trähus i Norden. 2019 omsatte företaget 81 miljoner som sedan ökade till 143 miljoner. Och nu har man alltså nått 200 miljoner.

Målet framåt är att fortsätta växa på redan etablerade marknader, men också genom fortsatt geografiska expansion. Sett till antalet anställda är vi idag cirka 30 medarbetare och räknar med att vi i slutet av nästa år har ytterligare 10 kollegor, säger Oscar Troedson.

Företaget försöker samtidigt göra så mycket som möjligt inom de egna väggarna.

Av dagens 30 medarbetare finns dom flesta på kontoret i Malmö och täcker bolagets samtliga avdelningar - sälj och kundtjänst, logistik, produktutveckling, IT, marknad och ekonomi. Vi försöker hålla så mycket som möjligt in-house, förklarar Oscar Troedson.

Polhus såldes till Gartenhaus och riskkapitalbolaget 3i i december 2020. Troedson-bröderna är alltså inte längre ägare.

Annons