De omsatte över 200 miljoner: ”Ett framgångsrikt år”

Har trimmat hemsidan.

Förra året så berättade 24.se om en stark tillväxt. E-handlaren visade upp fina 2021-siffror men varnade för att man såg en dämpad köplust under 2022. Nu har facit trillat in för året och det blev dämpat.

E-handlarens omsättning för 2022 håller sig dock över 200 miljoner kronor, mer exakt klockar försäljningen in på 206 miljoner. Ner från 220 miljoner året innan. Rörelseresultatet dalar också från 18 till strax under 11 miljoner kronor.

Annons

Trots tappet så är företaget nöjd med utvecklingen.

Räkenskapsåret 2022 var ett framgångsrikt år med bolagets hittills högsta omsättning och resultat, bortsett från de exceptionella coronaåren 2020-2021, skriver företaget.

Och jämfört med 2019, då man omsatte 136 miljoner med ett resultat på strax under 6 miljoner, så är det förstås ett rejält steg uppåt.

Samtidigt pekar man på den svaga valutan som delvis ansvarig för 2022-siffrorna.

Sveriges lågt värderade valuta under 2022 har påverkat försäljningen och resultatet negativt då största delen av inköpen sker utanför Sverige. Detta kunde vi inte kompensera för fullt ut med prishöjningar då många konkurrenter ligger på gamla lager med lägre priser än vi, på grund av att vi omsätter lagret 6-7 gånger per år.

I år ser man mer positivt på lönsamheten “på grund av att den svenska valutan nu även spridit sig till konkurrenternas lager”, vilket alltså gör att man kan justera priserna. Under 2023 har man även investerat i en ny hemsida, något man hoppas ska öka konverteringsgraden.

Marknaden allmänt 2023 bedöms som osäker på grund av kriget i Ukraina och en begynnande lågkonjunktur som är på ingång med ett mer konsumentförsiktigt köpbeteende där privatpersoner håller mer i plånboken. Samtidigt passar vår försäljning bra under lågkonjunktur då vi säljer mycket tillbehör och reservdelar. Kunder har en tendens att välja att reparera istället för att köpa nytt när privatbudgeten minskar.

24.se bedriver även nätbutiker i Danmark, Norge, Finland och Nederländerna under varumärket 24hshop.

Annons

Annons