Dömdes för prisfusk – ”vi räknar med ny dom”

"En annan uppfattning än domstolen".

Att jämföra sina priser med ett rekommenderat pris och hävda att man därmed har nedsatta priser, är enligt Konsumentverkets regler inte tillåtet. Ehandel dök ner i den här frågan så sent som förra året och då förklarade Konsumentverket att rabattsatser som procent eller summa inte får framgå tillsammans med ett rekommenderat pris.

LÄS ÄVEN: Konsumentverket vs. e-handlarnas ”rekommenderade priser”

Annons

Trots detta är det inte ovanligt att företag använder sig av den här sortens prissättning. Många kommer undan utan ett ord, andra anmäls och fälls. Ett sådant fall som i dagsläget gått så långt som till Patent- och marknadsöverdomstolen gäller e-handelsföretaget Trademax.

Efter flera anmälningar till Konsumentombudsmannen, gällande bland annat prisjämförelser med rekommenderat pris, nådde Trademax fall ett avgörande i Patent- och marknadsdomstolen i september 2018. Företaget dömdes till en marknadsstörningsavgift på fyra miljoner kronor samt tre miljoner kronor i vite.

LÄS ÄVEN: Trademax fälls för påhittad rea – får böta 4 miljoner

Domen innebar även ett förbud mot att fortsätta framställa ordinarie pris som ett erbjudande genom att jämföra sitt ordinarie pris med ett rekommenderat pris.

Men Trademax vd Christian Eriksson höll inte med om att företaget använder sig av vilseledande marknadsföring och ville att ärendet skulle plockas upp av den högsta instansen Patent- och marknadsöverdomstolen. Innan domen fastställts var Trademax inte beredda att ändra sin prissättning.

Vi har fortfarande en annan uppfattning än domstolen. Vi anser att vi har varit tydliga i vår marknadsföring och att våra kunder har förmågan att förstå vad rekommenderade priser innebär, sa Christian Eriksson då.

Vi anser att vår marknadsföring och priskommunikation är korrekt och att vi uppfyller lagens krav, och önskar att frågan nu prövas av Patent- och marknadsöverdomstolen.

LÄS ÄVEN: Trademax VD om domen: ”Vi har en annan uppfattning”

Annons

Nu har det gått cirka ett och ett halvt år sedan Trademax dömdes av Patent- och marknadsdomstolen, och möbelsajten har inte ändrat sin prissättning. Domen har överklagats och ärendet är pågående hos Patent- och marknadsöverdomstolen.

Trademax är fortsatt positiva och räknar med att en ny dom är fastställd inom kort.

Ärendet är pågående hos Patent- och marknadsöverdomstolen. Vi räknar med att dom kommer under tidig vår, säger Christian Eriksson, vd på Trademax, till Ehandel,

Om Patent- och marknadsöverdomstolen bedömer att rätten inte ligger på Trademax sida kommer företaget att acceptera domen och ändra sitt sätt att kampanja och prissätta på. Men att det skulle hända är inte helt självklart, enligt Trademax som fortfarande håller fast vid att man inte gjort fel.

Om domen kvarstår och vinner laga kraft kommer vi naturligtvis att anpassa vår marknadsföring efter den, säger Christian Eriksson och tillägger:

Vi tycker fortsatt att vi har varit tydliga i vår marknadsföring och att våra kunder har förmågan att förstå vad rekommenderade priser innebär. Oavsett dom kommer det inte att ändra det faktum att vi har ett marknadsledande erbjudande när det gäller valuta för pengarna för kunden i termer av pris och kvalitet.

LÄS ÄVEN: Jollyroom döms till miljonböter för vilseledande marknadsföring

Annons