Droger och miljoner till Malta – nu svarar Postnord

"Helt nya uppgifter för oss".

Dagens Industri avslöjade på fredagen att statliga Postnords dotterbolag Postnord PTL har haft problem med en tidigare, och numera konkursad, underleverantör. Leverantören hette Plintab och ansvarade för Postnords leveranser till Systembolaget, från ett lager i Jordbro i Haninge kommun.

Enligt källor till Di ska det ha förekommit allvarliga arbetsmiljömässiga och affärsmässiga missförhållanden hos underleverantören. Bland annat ska droger har använts på arbetsplatsen, enligt en källa. Och bolaget ska inte ha betalat övertidsersättning.

Annons

De har snott pengar från oss, säger en källa.

I avslöjandet lyfts det även fram uppgifter om att Plintab ska ha vilselett arbetsmiljöinspektörer. Det ska även ha gjorts miljonöverföringar till ett bankkonto på Malta.

Stora skador

I december 2019 skedde även en olycka på Plintab-lagret i Jordbro. Ett antal pallställningar rasade och skapade stor förödelse. Till en början fanns det oro för att någon medarbetare skulle ha hamnat under ställningarna och blivit fastklämd. Men inga personskador konstaterades.

Men de materiella skadorna var omfattande, enligt räddningstjänsten. För ett drygt år sedan gick Plintab dessutom i konkurs. Därefter gjorde Postnord en internrevision av underleverantören. Men Peter Serrander, vice vd på dotterbolaget Postnord PTL, säger till Di att han inte alls kände till problemen, medan de pågick.

Postnord bemöter nu också i ett pressmeddelande uppgifterna i avslöjandet. De resonerar bland annat kring arbetsplatsolyckan i december 2019. 

Olyckan i december 2019 orsakade materiell skada, men lyckligtvis ingen personskada. Både polisen och Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och har kommit fram till att Postnord inte hade kunnat förhindra den. Ansvarsmässigt reglerades det som en trafikskada, där trafikförsäkringen på de involverade truckarna ersatt såväl Postnord som Postnords kunder för skadad egendom och extrakostnader, skriver bolaget.

Medger "tveksamheter"

Samtidigt konstaterar Postnord att det, i konkursförvaltarens redovisning, framkommit ”tveksamheter i Plintabs sätt att hantera verksamheten”. När det kommer till uppgifter om drogmissbruk och arbetspass i strid med lagstiftningen skriver man att de uppgifterna ”är helt nya för oss”.

Hade vi fått kunskap om detta hade vi självklart agerat kraftfullt. Det är för övrigt möjligt att polisanmäla bolagets företrädare för de lagbrott som konkursförvaltaren har upptäckt. Postnord känner inte till om så har skett.

Annons

Efter Plintab:s konkurs i oktober 2020 så valde dotterbolaget Postnord TPL att sluta använda sig av en underleverantör. I dag sköts lagerhanteringen av egen och inhyrd personal. 

Arbetsmiljöansvaret ligger därför på Postnord TPL och vi behöver således inte riskera att en extern leverantör åsidosätter lagar och uppförandekod, skriver man.

LÄS ÄVEN: Anställda på ombud misstänks ha stulit paket – stoppades av Postnord

LÄS ÄVEN: PostNord börjar leverera e-handelspaket på lördagar

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!