Dustins omsättning sjunker – men resultatet bättre än väntat

"Uppmuntrande att se".

Dustins nettoomsättning sjönk till strax under 5,8 miljarder kronor under det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2023/2024. Att jämföra med 6,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Den organiska tillväxten uppgick till -16,2 procent.

LÄS ÄVEN: Dustin tar in 1,75 miljarder – nu ska skulden betas av

Annons

It-återförsäljarens resultat, mätt som justerad ebita, sjönk även det i kvartalstakt till 192 miljoner kronor. Att jämföra med 201 miljoner under samma period föregående år. Det var dock bättre än väntat.

Det är uppmuntrande att se verksamhetsårets första kvartal med ett ebita-resultat om 192 miljoner kronor och stärkta marginaler genom prisdisciplin och god kostnadskontroll. Kassaflödet för kvartalet var starkt och genom vår nyligen genomförda nyemission ligger skuldsättningsgraden nu inom vårt målintervall, säger Johan Karlsson, vd och koncernchef på Dustin, i en kommentar.

Svag försäljningsutveckling

Rörelseresultatet, EBIT, skrivs till 129 miljoner, ner från 138 miljoner i fjol men Dustin tror på en fortsatt gradvis marknadsförbättring under det första halvåret 2024.

Marknaden visar på fortsatt avvaktande men stabiliserad underliggande efterfrågan från främst SMB-kunderna och därmed en svag försäljningsutveckling, säger Johan Karlsson och fortsätter:

Nu lägger vi full kraft på den dagliga driften och blickar framåt med fokus på att leverera på vår strategiska plan och finansiella mål. Sammantaget står vi väl rustade när marknadsförutsättningarna förbättras, kommenterar Johan Karlsson.

Annons