E-handelsdippen når Amazon – kan tvingas hyra ut lagerytor

Lagerytorna sköt i höjden under pandemin.

Ehandel har i flera artiklar berättat om vinst- och omsättningstappen i e-handeln.

Det ska dock sägas att nedgångarna generellt sker från extremt höga intäktsnivåer under de senaste två åren, när pandemin härjade som värst. Och troligen får vi se uppgångar igen, när e-handlarna inte behöver jämföra sig med de senaste årens monstertal.

Annons

Men kräftgången är ändå ett faktum i sektorn – och nu gör även Amazon sina investerare besvikna. Det rapporterar Bloomberg. Vinsten tyngs dock av att Amazon har investerat i elbilsbolaget Rivian Automotive. Men trots det var jättens intäkter och resultat lägre än vad investerarna räknade med.

Fördubblad kapacitet

Vad beror det då på? Jo, enligt analytiker har det att göra med att man har för mycket lageryta i dagsläget, alltså en överkapacitet. Under den pandemirelaterade e-handelsboomen, fördubblade Amazon sin lagerkapacitet till 370 miljoner kvadratfot, som är den måttenhet som bolaget använder i sina rapporter.

Och de överflödiga lagerytorna uppskattas ha kostat bolaget 10 miljarder dollar. Aktien har, till följd av bland annat detta, backat med 35 procent sedan årsskiftet.

De överflödiga lagren återfinns i New York, New Jersey, södra Kalifornien och Atlanta. Nu överväger Amazon att försöka hyra ut en del av sin lageryta till andra aktörer, enligt Bloomberg. Jätten vill inte uttala sig om varken överkapaciteten eller uthyrningsmöjligheterna.

LÄS ÄVEN: Handeln deppar – men e-handlarna positivare igen

Annons