E-handlaren backar: “Vår största förändring på flera år”

"En operationell succé".

Söder Sportfiske, som bland annat driver Sportfiskeprylar.se, avslutade fjolåret med tillväxt. Nu rapporterar e-handlaren dock en minskad omsättning och ett negativt resultat för årets första kvartal.

När vi summerar Q1 så kan vi börja med att konstatera att kvartalet är årets säsongsmässigt minsta, och också det mest oförutsägbara, säger företagets vd Jonas Franzén i en kommentar till delårsrapporten.

Annons

Försäljningen landade på 40,6 miljoner kronor, ner från 43,6 året innan. Rörelseresultatet (EBITDA) gick från 0,9 miljoner till minus 1,2 miljoner kronor.

Men Jonas Franzén har en bra förklaring till tappet. Söder Sportfiske har nämligen gjort stora förändringar i verksamheten.

Kvartalet började med vår största operativa förändring på flera år då vi flyttade in i vår nya och dubbelt så stora logistiklokal och dessutom äntligen slog ihop Team Söder och Team Fishline, både digitalt och personellt. Inför flytten valde vi att dra ner lagernivåer, annonserade längre leveranstider på sajten och drog parallellt ner rejält på våra annonsköp då vi ville undvika att köpa dyr och svårkonverterad trafik, säger han och tillägger:

Starten på året var således en operationell succé, men försäljnings- och resultatmässigt väldigt svagt bland annat till följd av detta.

Och under mars månad har bolaget redan sett en vändning.

Med viss försiktighet kan vi även konstatera att den svenska marknaden under mars månad äntligen börjat visa tecken på att vända upp, efter en lång period av riktigt svag utveckling.

Som tidigare meddelats så kommer Jonas Franzén nu även att kliva av som vd för bolaget.

Jag ser även detta som ett utmärkt tillfälle att låta en ny kraft ta över på vd-posten, och jag blickar tillbaka på de snart 2,5 år som gått sedan förvärvet av Fishline med enorm glädje. Jag kommer även finnas kvar och leda bolaget under rekryteringsprocessen som kommer drivas av bolagets grundare och, till stämman föreslagna, nya styrelseordförande Henrik Sandahl.

Annons

LÄS ÄVEN: Han släpper linan – e-handlaren hoppas på nytt VD-napp

Annons