E-handlaren om sänkt snusskatt: ”Regeringen visar sitt stöd”

"Med det här förslaget skickar Sverige ett budskap".

Regeringen och SD vill sänka tobaksskatten på snus med 20 procent nästa år. Något som enligt regeringen motsvarar en prissänkning med tre kronor per dosa. Så kallat vitt snus och andra tobaksfria produkter omfattas inte.

LÄS ÄVEN: Norge vill stoppa snuset på nätet – men det finns en öppning

Annons

Samtidigt planerar man att höja skatten på cigaretter och röktobak med nio procent, vilket i sin tur motsvarar drygt fyra kronor mer för ett cigarettpaket. Något man hoppas ska bidra till att minska rökningen.

Skatten på tobakssnus är i dag klart lägre än skatten på cigaretter och röktobak, eftersom cigaretter och röktobak bedöms utgöra en större hälsofara. Denna skillnad bör återspeglas ytterligare, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Åsikterna går isär

Det kommer dock att ta ytterligare ett tag innan sänkningen kan träda i kraft. Regeringen behöver återkomma med ett förslag till riksdagen och en eventuell sänkning sker troligtvis först den 1 november 2024.

Förslaget har lett till kritik från flera håll. Bland annat från organisationen A non smoking generation som menar att förslaget kommer att leda till att fler unga börjar snusa. Den börsnoterade snusjätten och e-handlaren Haypp Group ser däremot positivt på sänkningen.

Den svenska regeringen visar sitt stöd för skademinskning. Med det här förslaget skickar Sverige ett budskap till Europa om våra erfarenheter här i Skandinavien och vår låga andel dagliga rökare, säger Markus Lindblad, chef för juridiska & externa frågor på Haypp Group, och fortsätter:

Vi förväntar oss att svenska företrädare tar tydliga ställningstaganden i internationella förhandlingar under WHO:s nästa sammanträde gällande tobakskontroll, det reviderade tobaksskattedirektivet och det kommande tobaksproduktdirektivet inom EU.

LÄS ÄVEN: Därför rusar försäljningen för snusjätten online

Annons
Annons