Efter boomen med e-cigaretter – sju bolag i konkurs i ett svep

Kan inte betala sina skulder.

De sju bolagen Cigoteket, Cigoteket Holding, Subohm, Cigoteket Stockholm, eJuice Nordic, Ecigg 360 och Vejp Crew har ansökt om konkurs i Norrtälje tingsrätt. Företagen driver försäljning med e-cigaretter och tillbehör på nätet, i flera olika nätbutiker.

De sju företagen, som alltså själva har ansökt om att försättas i konkurs, ingår alla i Svenska Vapegruppen AB. Anledningen till konkursen uppges vara att man inte längre kan betala sina skulder.

Annons

Bolaget är på obestånd som inte är tillfälligt, står det att läsa i flera av ansökningarna.

Tog över nätbutiken i år

De senaste åren har tobaksbranschen haft stora framgångar i e-handeln och flera företag har visat upp starka försäljningssiffror. När vi på Ehandel hösten 2018 sammanställde vilka branscher som växte snabbast på nätet kom tobaksprodukter på allra första plats.

LÄS ÄVEN: Topplista: Här är branscherna som växer mest

Branschen, som i vår lista även omfattar aktörer som säljer elektroniska cigaretter, hade då dessutom utökat sin ledning från förra året. Men nu verkar alltså den starka utvecklingen ha stannat av, åtminstone om man ska döma av Svenska Vapegruppens situation. Företaget tog över Cigoteket så sent som i år och nu är konkursansökan alltså ett faktum.

"Har bara påbörjat uppdraget"

Till förvaltare för de sju konkursansökningarna har Norrtälje tingsrätt utsett advokat Lars Borgsten på Lindskog Malmström Advokatbyrå.

Egentligen är det för tidigt att att uttala sig, jag har bara påbörjat det här uppdraget och kommer att titta närmare på alla detaljer. Vad som har hänt och vilka skulder det handlar om kommer att presenteras i bolagens konkursbouppteckningar och förvaltarberättelser, säger han till Ehandel.

Vid en första anblick ser det ut som att exempelvis Cigotekets sida fortfarande är öppen för beställningar. Det beror dock på att den inte drivs i egen regi, utan av moderbolaget Svenska Vapegruppen.

Konkursbolagen bedriver ingen verksamhet, säger Lars Borgsten.

Annons

LÄS ÄVEN: Ehandel granskar: Ny lag stoppar all tobak på nätet?

Annons