Efter hyresbråket – nu är 3200 avtal klara: ”Många oklarheter i början”

Nya besked.

För att bromsa de negativa effekterna av coronakrisen valde regeringen för en tid sedan att satsa fem miljarder kronor på hyreslättnader för bland annat handelsföretag. Tanken var att stödpaketet skulle ge snabb effekt, men på grund av oklarheter i hur reglerna skulle tolkas dröjde det till några hyror sänktes. Den svaga starten irriterade Svensk Handel, som ville se snabbare åtgärder från branschorganisationen Fastighetsägarna. Fastighetsägarna tyckte i sin tur att det var oseriöst att sänka hyror utan att ha fått fler detaljer på plats.

LÄS ÄVEN: Parternas bråk om de sänkta butikshyrorna: "Tålamodet tryter"

Annons

"Saknades viktiga detaljer"

Så småningom visade det sig att regeringen behövde klartecken från EU för att kunna förtydliga vad som gällde, vilket också drog ut på tiden.

LÄS ÄVEN: Låst läge för handelns sänkta hyror: "Orealistiska förväntningar"

Men nu ser en ljusning ut att vara på gång. Enligt Fastighetsägarna har nu 3 200 avtal om hyressänkningar tecknats. Arbetet har tagit fart sedan organisationen för en dryg vecka sedan fick på plats en avtalsmall som kunde användas för att skriva avtal. Enligt Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo blev avtalsmallen möjlig efter att hans organisation fått in förtydliganden från bland andra Boverket och en rad länsstyrelser.

Reglerna i regeringens förordning var snabbt tillkomna och det saknades viktiga detaljer. Det var många oklarheter i början, säger han till Ehandel.

"En hemlighet"

Bland oklarheterna fanns enligt Lennebo saker som vad som menades med fast hyra, vilken tidsperiod ersättningsmodellen skulle avse och ifall man som fastighetsägare fick ge rabatt med villkoret att man skulle få ta del av det statliga stödet. De delarna har nu retts ut, och därmed har Fastighetsägarna kunnat ge sina medlemmar vad Reinhold Lennebo beskriver som en "användbar" avtalsmall.

Vet du hur många av de 3 200 avtalen som rör handelsföretag?

Dessbättre vet jag inte det. Det är ju en hemlighet mellan fastighetsägaren och hyresgästen. Men jag vet att det finns en del större aktörer med i detta och de har ofta en mix av företag bland sina hyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

Sedan hyresstödet presenterades har regeringen lagt fram ytterligare ett krispaket som ska stötta företagen. Det är värt 39 miljarder kronor, och är bland annat tänkt att backa upp för företagens hyreskostnader. Varken Fastighetsägarna eller Svensk Handel säger sig ha fått någon exakt information om hur de två paketen ska fungera ihop.  Ehandel har sökt Svensk Handel för en kommentar angående de 3 200 avtalen.

Annons

LÄS ÄVEN: Regeringens nya krispaket - 39 miljarder i omsättningsstöd

Annons