Search
Close this search box.
ANNONS

Efter konkursvågen - nu dyker nyföretagandet: "Extremt läge"

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs
Press
Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se

Dela artikeln:

"Nu måste regeringen se allvaret i situationen".

ANNONS

Under 2022 slog kriserna i omvärlden hårt mot det svenska företagandet och konkurserna avlöste varandra. En trend som inte verkar avta, och under årets första kvartal ökade konkurserna i Sverige med 28 procent. Inte helt oväntat, har även nyföretagandet fått sig en törn.

Under årets första tre månader registrerades 18 224 nya företag i Sverige. En minskning med 18 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 22 173 nya företag startades. Det visar ny statstik från Bolagsverket.

Det är ett extremt tufft läge. Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Varje person som tar steget till eget företagande behövs för att skapa jobb och skatteintäkter så att vi kan behålla vår välfärd, kommenterar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Sjunker i hela landet

Man konstaterar även att nyföretagandet minskar i samtliga län under årets första kvartal. Störst är minskningen i Södermanland och Värmland, där antalet nya företag är 26 procent lägre jämfört med motsvarande period i fjol.

Därefter följer Blekinge med 25 procents nedgång, samt Jämtland och Västmanland, som minskar med 24 procent vardera.

Inte oväntat har kriget i Ukraina, med den efterföljande energikrisen och räntehöjningarna, medfört att kostnader stigit och köpkraften minskat. Något som fått många företag att gå omkull, och sannolikt även bidragit till att allt färre nu väljer att starta företag.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Nu måste regeringen se allvaret i situationen och stärka trygghetssystemen så att fler vågar förvandla sin passion till en företagsidé, säger Boo Gunnarson.

Dela artikeln: