Efter lovorden: Amazon-utmanaren störtdök i börspremiären

Föll tvåsiffrigt i inledningshandeln.

I början av juni meddelade e-handelsplattformen Sweden Buyersclub att bolaget skulle noterades på First North. Plattformen genomförde samtidigt en nyemission på 20 miljoner kronor.

Sweden Buyersclub är en svensk marknadsplats, där man kan hitta allt från trädgårdsmöbler till, rengöringsmedel, husdjurstillbehör, teknikprylar och leksaker. Sajten för direkt tankarna till Amazon, men i en svensk miniatyrversion.

Annons

LÄS ÄVEN: Så ska Amazon-utmanaren maxa sin försäljning – tar in 20 miljoner

Företaget använder sig även av ett upplägg där kunderna kan bli så kallade Plus-medlemmar, mot en månadsavgift. Och genom medlemskapet får kunden tillgång till rabatter, kampanjer och prispressade produkter. Prenumerationen kostar 69 kronor i månaden.

Bland investerarna återfinns bland andra Richard Båge, Rustan Panday, Daniel Soussan och Dan Castillo. I en native-artikel som nyligen gick ut till media så berättade företaget om högtflygande ambitioner:

Nuvarande emissionen tar bolaget till lönsamhet och målet för 2025 är att nå 300 miljoner kronor i omsättning och 50 miljoner kronor i medlemsintäkter, kommenterade bolagets vd Emil Henriksson, i nativeartikeln.

Tuffa ekonomiska tider

Men sedan dess har den ekonomiska oron tilltagit, med fortsatt skenande inflation, försämrad köpkraft – och räntehöjningar. Många techbolag har aviserat att de nu måste ta fram storsågen och kapa personal. Klarna har exempelvis varslat 700 anställda.

I dag måndag gjorde Buyersclubs aktie entré på First North. Och det blev rejäl motvind direkt. Aktien föll direkt i inledningshandeln med 20 procent till 7 kronor. Något Breakit var först med att rapportera om.

När Ehandel tittar på omsättningen, så noterar vi att den uppgick till 20,3 miljoner kronor 2020, mot 13,2 miljoner året innan. På resultatsidan är det dock inte så muntert. Samma år landade resultatet efter finansnetto på -10,2 miljoner.

Annons
Annons