Efterlängtade beskedet om finska strejken: ”Vi är mycket glada”

"Hoppas återgå till arbetsfreden i god anda".

Den finska poststrejken är över. Båda parter har godkänt medlingsbudet, meddelar riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala.

Strejken utbröt den 11 november efter att Posten beslutat att flytta 700 anställda paketsorterare till dotterbolaget Posti Pavelut. Det tillhör ett annat arbetsgivarförbund vars kollektivavtal innebär lägre löner.

Annons

LÄS ÄVEN: Finska strejken slår mot svenska e-handlare: ”50 procent ned i sälj”

Men den flytten till nytt kollektivavtal kommer nu inte att ske. Det innebär att även sympatistrejkerna, som direkt påverkade Finlands import och export i bråda tider, kan avblåsas och handeln återgår till det normala.

När vi har en sådan här situation så är principen att man återvänder till följande möjliga skift, vilket det sedan är. Det jag verkligen hoppas – för vi har haft personer i strejk ett tag nu och på många arbetsplatser är stämningen rätt hudlös – är att alla nu ska lyckas återgå till arbetsfreden i god anda, säger Heidi Nieminen, Postunionens ordförande, enligt HBL.

Posti meddelar samtidigt att alla deras tjänster är igång igen lagom till Black Friday och att julhandeln kommer att lämnas opåverkad av strejken.

Julen är en viktig högtid för att minnas vänner och familj. Det är också den viktigaste tiden på året för oss på Posti. Vi är mycket glada att runt 3000 säsongsarbetare återigen är igång med arbetet inför julen. Tillsammans är vi runt 20 000 som kommer att jobba för våra kunder under julen, säger Postichefen Jarmo Ainasoja i ett pressmeddelande.

Annons