En tredjedel av Covid-19-självtest förstördes – ”Oacceptabelt”

"Det blev väldigt varmt i Sverige".

För drygt en månad sedan började ett flertal aktörer, bland annat Apotea, Apoteket och Kronans Apotek, att sälja antikroppstester för coronaviruset.

Proverna kan avslöja om personen som testar sig har varit smittad av Covid-19. Testet är dock inte ett självtest. Själva provtagningen görs på ett apotek eller vårdenhet och skickas sedan till företaget som analyserar proverna.

Annons

LÄS ÄVEN: Apoteket testar för Covid-19: ”Stark önskan från flera håll”

I samma veva dök det även upp en rad företag som började sälja PCR-självtester för Covid-19, test som kan påvisa pågående infektion. En av dem är Dynamic Code som innan pandemin specialiserade sig på DNA-tester som kan upptäcka olika sjukdomar och säljs bland annat via Lyko, Apohem och Apoteket Hjärtat.

Covid-19-självtester från Dynamic Code säljs både till konsument och företag via företagets egen e-handel.

Vi säljer även tester till vårdgivare och vi samarbetar med flera av Sveriges regioner. Vi är officiell partner till Folkhälsomyndigheten, skriver Malin Pettersen, Marketing and Sales Director på Dynamic Code, till Ehandel.

Nu rapporterar Hallandsposten att en tredjedel, 1000 av 3000, självtester från Dynamic Code för Covid-19 misslyckades i Region Halland. Det som har gått snett är främst sommarvärmen som kom i förra veckan, men felmärkta prover ska också ha varit en av anledningarna.

Det varma vädret ska ha hettat upp proverna under transporten till en grad att de inte längre kunde användas för analys. Sedan i fredags ska problemet dock vara åtgärdat och proverna ska framöver transporteras och förvaras på ett sätt så att de inte kan värmas upp.

Det är fortfarande oacceptabelt högt, men en tydlig minskning. Minskar inte andelen tekniska fel markant den här veckan får vi överväga att bryta med leverantören, säger Anders Åkvist, tillförordnad regional chefläkare i Halland, till Hallandsposten.

LÄS ÄVEN: Apotea börjar sälja coronatest – Tegnell: ”Testerna är riktigt bra”

Annons

Dynamic Codes vd Anne Kihlgren ska ha bekräftat problemet i en intervju med Finwire, skriver Breakit. Hon ska även meddelat att felnivåerna är nu betydligt lägre.

På rekordkort tid har en lång kedja av partners, teknik och logistik behövt komma igång och leverera stora mängder testsvar, samtidigt som det blev väldigt varmt i Sverige. Detta innebar en del uppstartsproblem som vi alla samarbetat för att komma tillrätta med, säger Anne Kihlgren.

Vi ställer höga krav på kvaliteten på de prover som kommer till labb och därför behöver alla delar i kedjan av aktörer och rutiner fungera. Detta funkar nu bättre och bättre för varje dag.

Malin Pettersen svarar idag att problemet nu är löst och förtydligar samtidigt att den olyckliga händelsen endast ägde rum i region Halland där företaget Info Solutions stod för leveransen.

Viktigt att förstå är att problemet vi hade i förra veckan med det extremt varma vädret och proverna som hettades upp under transport endast gällde samarbetet vi har med region Halland där Info Solutions ansvarar för logistiken. Tillsammans med våra partners i projektet har vi nu löst detta, säger hon till Ehandel.

Annons