Klarna kan åka på en supersmocka från FI – risk för storm

Myndigheten anser att bufferten fortsatt är för liten.

FI krävde i oktober förra året att Klarna skulle öka sitt kapitalöverskott eller buffert. Detta för att klara eventuella förluster, i exempelvis en lågkonjunktur.

LÄS ÄVEN: Nya uppgifter: Klarnas värdering dalar mot ny bottennivå

Annons

LÄS ÄVEN: FI slå ner näven igen: Klarna måste fylla på bankvalvet

Myndigheten förordar inte sällan att banker ska ha ett överskott på 1 till 1,5 procent. Men för Klarna har motsvarande rekommendation satts till 7,5 procent.

LÄS ÄVEN: Klarnas mardrömsvecka fortsätter – regeringen vill öka kraven

15 procent

FI skrev i ett yttrande till förvaltningsrätten i maj att myndighetens vägledning speglar att Klarna har gjort förluster på 9,3 miljarder kronor sedan 2019. Men Klarna anser att nivån är för hög och har överklagat beslutet som nu ligger hos förvaltningsrätten.

LÄS ÄVEN: Facket kräver Klarna på skadestånd: ”Brutit mot sina skyldigheter”

FI släppte på torsdagen en rutinrapport som utkommer varje kvartal. Rapporten handlar om hur mycket eget kapital de svenska bankerna måste ha i sin balansräkning, för att kunna tackla eventuella förluster.

Och FI skriver att man vill att Klarna ska bära ännu mer kapital, nämligen ytterligare 7,5 procent. Myndigheten baserar det på ett avsnitt i de så kallade pelare 2-reglerna.

LÄS ÄVEN: Klarnas vd sprider dokumentet med uppsagda: ”Ledsen”

Annons

LÄS ÄVEN: Massuppsägningar på Klarna – 700 anställda får sparken

Men Klarna anser även i det här fallet att nivån är alldeles för hög. Skulle FI får rätt skulle kapitalkravet landa på drygt 15 procent för Klarna. Det rapporterar Dagens Industri.

Klarnas kapitalkrav är 7,51 procent vilket vi självklart uppnår. Finansinspektionen tillämpar ingen P”-vägledning på Klarna. Klarna har överklagat FI:s vägledning för ytterligare kapitalbas till förvaltningsrätten. I avvaktan på förvaltningsrättens avgörande tillämpar FI ingen vägledning för ytterligare kapitalbas för Klarna, skriver Klarnas presschef Filippa Bolz i ett mejl till Ehandel.

Bolaget tog nyligen in 8,5 miljarder kronor i nytt kapital, och väntas redovisa sitt andra kvartal de kommande veckorna.

Annons