Footway: Många sjuka på e-handelslagret: ”Kännbart”

"Vi tar hjälp av företagshälsovården".

Det är fler sjuka än vanligt i e-handelsbranschen, både på lagren och i logistikkedjan. Postnord vittnar om en del leveransförseningar till följd av förhöjd frånvaro. Och Budbee, Foodora, Airmee och Mathem har alla noterat en ökning av antalet sjukanmälningar.

Generellt så har vi en förhöjd sjukfrånvaro jämfört med normalläget, dock har vi inte nått alarmerande nivåer, sa till exempel Airmee:s logistikchef Jonathan Svensson till Ehandel i veckan.

Annons

LÄS ÄVEN: Så drabbar ökade smittan e-handeln: ”Frånvaron tilltar”

Även hos modekoncernen Footway har sjukanmälningarna tilltagit. Det bekräftar modekoncernens lagerchef Jesper Dahlkvist på fredagen. Det rör sig om ett personalbortfall på runt 10 till 15 procent på lagret, de senaste veckorna.

Vi tror sjukfrånvaron på vårt lager ser ut som den gör i liknande verksamheter. Den är relativt hög och det beror till största del på bekräftad covid och symtom på covid. Det beror också på att vissa medarbetare är satta i karantän i hemmet, till följd av att covidsmitta finns inom hushållet.

Han uppger vidare att "problemet är kännbart internt", men att det än så länge inte påverkat servicen gentemot kunderna. Bemanningsbristen har man löst tillsammans med sin bemanningspartner, enligt Jesper Dahlkvist.

Vi har en tät dialog med de individer som är frånvarande och följer kontinuerligt upp hur de mår över telefon, redan från första frånvarodag. Vid en högre andel frånvarotillfällen genomför vi rehabilitering, och tar då även hjälp av vår företagshälsovård, säger Jesper Dahlkvist.

"Stor respekt"

Bud- och transportjätten DHL har rustat länge för olika virusproblem, enligt Ann Berglund, som har titeln Marketing & Communications Manager.

Vi på DHL Express märker av smittspridningen i samma utsträckning som många andra arbetsgivare. Men vi har samtidigt förberett oss på det här sen lång tid tillbaka, så vår verksamhet är fullt operativ fortfarande.

Hur hanterar ni eventuella bemanningsproblem?

Annons

Vi har stor respekt för pandemin och vi följer utvecklingen inom både Sverige, men även globalt. Vi vidtar de åtgärder som krävs och följer Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!