Företagens elskulder på rekordnivåer – fördubbling hos KF

Kronofogden varnar för fler konkurser och uppsägningar.

Elkrisen är ett faktum. Och nu har företagens elskulder hos Kronofogden vuxit med nära 100 procent. Det visar en sammanställning som DN har gjort. Det rör sig alltså om en fördubbling hittills i år.

Nu riskerar mindre företag, som exempelvis små e-handlare att gå i konkurs. Men även jättar som Telia har elkopplade betalningsförelägganden hos Kronofogden. Det visar en sammanställning från tidningen.

Annons

Kan ge ringar på vattnet

Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden, konstaterar i DN att den dramatiska utvecklingen kan leda till både uppsägningar och konkurser framöver.

Det kan också ge vad han kallar för "ringar på vattnet". Arbetslösa kan få svårt att betala sina elräkningar i tid och riskerar därmed också att hamna hos Kronofogden. Det i sin tur kan skapa obehagliga skuldspiraler i samhället generellt, säger han.

Bland handlarna finns det vid sidan av hjärtklappning för minskad konsumtion och fortsatt ökade inköps- och energipriser – nu också oro för höjda lokalhyror framöver.

Det finns en del som talar för hyresökningar på så mycket som 10 procent framöver. Och det är väldigt få som skulle klara en sådan dramatisk ökning, sa Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson till Ehandel nyligen.

LÄS ÄVEN: Ekonomin deppar: Så går det för e-handeln? – experten reder ut

Han pekade samtidigt på en ljusning på fraktsidan, men var inte odelat positiv där heller.

Fraktpriserna är på väg åt rätt håll, räknat i dollar. Samma sak med ett antal hårda och mjuka råvaror. Men eftersom kronan samtidigt har tappat cirka 25 procent mot dollarn sedan årsskiftet, slår detta inte igenom som man kunde hoppas.

Annons
Annons