Första spadtaget för Axfood nya superlager avklart: ”Häftigt att se”

Ska öka kapaciteten med 40 procent.

Axfood har längre planerat sitt nya logistikcenter i Bålsta, och nu är första spadtaget gjort. Nyligen skrev Axfoods logistikföretag Dagab avtal med fastighetsföretaget Logicenters, och kort därefter signade man Witron som ska leverera automationslösningen.

Investeringen i projektet rör sig om 240 miljoner euro, eller 2,5 miljarder svenska kronor, uppdelat på åren 2019 till 2023.

Annons

LÄS ÄVEN: Klart: Axfoods nya superlager får in miljardinvestering

Lagret som väntas få en yta på 100 000 kvadratmeter ska stå klart 2023 och ersätta Axfoods nuvarande lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Där ska man hantera både livsmedel som ska till butik och de som säljs via e-handel. I det nya högautomatiserat logistikcentret räknar Axfood att kunna öka kapaciteten med 40 procent.

Man har tidigare kommunicerat att byggnaden ska bli 30 meter hög med olika temperaturzoner. Hittills har man ställt upp en 12 och 19 meters pelare, det rapporterar Dagens Handel.

Det kommer totalt 8 000 ton pelare för den här konstruktionen, berättar Anders Bartholin, Dagabs projektledare för bygget, för sajten.

LÄS ÄVEN: Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Mattias Åhlin, site manager för logistikcentret, tillägger att Witron som storinvesterar i projektet kommer att leverera de högautomatiserade delarna under 2021.

Det är häftigt att se logistikcentret börja ta form. Om drygt ett år börjar vår partner Witron att leverera automationen när byggnaden har blivit mer komplett, säger han.

Annons
Annons