Gamers deppar – dyrare grafikkort och tomma lagerhyllor

Fortsatt brist på Playstation 5 i år.

Bristen på halvledare, en viktig komponent i många teknikprodukter, ledde under 2021 till försenade leveranser på tekniksidan.

Året som gått har varit ett lite tråkigt år för den teknikintresserade, med en halvledarbrist som lett till framflyttade lanseringar och begränsad tillgänglighet av populära prylar, skriver det numera Klarna-ägda prisjämförelseföretaget i en analys.

Annons

Den mest eftersökta produkten på Pricerunner var under förra året Playstation 5. Men spelkonsolen fanns på många håll inte i lager, under större delen av fjolåret. I vissa fall har den dock sålts en bra bit över rekommenderat pris. Även Microsofts konsol Xbox Series X har varit svår att få tag i, ända sedan lanseringen i slutet av 2020.

Populära spel släpps

Och bristen och leveransförseningarna ser ut att hålla i sig även i år – till följd av fortsatt hög efterfrågan i kombination med bristen på halvledare. Efterfrågan väntas dessutom öka när efterlängtade uppföljare inom populära spelserier som Horizon Zero Dawn och God of War släpps under 2022.

Givet detta är det nu allt fler som börjar snegla på molntjänster med spel, så kallad "cloud gaming".

Här kan du spela på i princip vilken plattform som helst, allt som behövs är någon typ av spelkontroll och en internetuppkoppling. Den här typen av tjänster har därför i större utsträckning börjat byggas in i till exempel tv-apparater, skriver Pricerunner.

Bristen på halvledare drev i fjol även upp priset rejält på grafikkort. I snitt blev de under förra året dubbelt så dyra mot året innan. Bristen har även fördyrat processorer, som många PC-älskare är på jakt efter när de bygger om och optimerar sina datorer.

Stort sug efter tv-apparater

Just köpintresset för tv-apparater har varit stort under hela 2021. Särskilt stort har det varit för oled-apparater som är 55 tum stora eller större. Även Samsung ska framöver börja släppa oled-tv:s.

När det kommer till mobiltelefoner ser vi eventuellt ett skifte där Samsungs Galaxy S21, i slutet av förra året, petade ner Iphone 13 från tronen – och blev den mest eftersökta mobilen på Pricerunner. Som jämförelse toppade Iphone-modeller samma lista i slutet av 2020. Men när det kommer till surfplattor är Apples Ipad helt dominerande, och vi hittar Ipad-modeller både på guld- och silverplats i den listan.

Metaverse är hett

Under 2022 spår Pricerunner att vr-glasögon boomar. Detta givet att alla pratar om metaverse nu, en utveckling som techkjätten Meta, som tidigare hetta Facebook, vill leda. Metaverse brukar beskrivas som framtidens internet och sociala medier, där vi interagerar via sociala kopior av oss själva, en slags parallell digital verklighet. Och detta digitala universum nås, än så länge främst i spelvärlden, med i huvudsak vr-glasögon i dagsläget.

Annons

Med potentiellt framtida lockdowns på flera håll i världen kan vr-möten komma att göra samma resa som videomöten gjorde under 2020. Från att vara stelt och obekvämt är det nu någonting vi accepterat som en självklar del av arbetsdagen, kommenterar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner.

LÄS ÄVEN: Experten: Så blir Metaverse för e-handeln: ”Kommer gå snabbt”

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!