Halverad omsättning för Footway: “Extraordinära omständigheter”

Nätbutiker med lager har dock sålt bra.

Den 13 februari så klev e-handlaren Footway ur sin rekonstruktion. Nu meddelar bolaget siffrorna från årets första kvartal.

Omsättningen landar på 101,8 miljoner kronor, ner från 215,9 miljoner under Q1 förra året.

Annons

Situationen är resultatet av flera extraordinära omständigheter, främst försämrad lagertäckning som följd av rekonstruktionsprocessen som nu avslutats. Rekonstruktionsprocessen, med de begränsningar den innebär, har påverkat Bolagets förmåga att beställa och köpa in nödvändiga produkter för att tillgodose efterfrågan under vinter- och vårsäsongen 2024, skriver man i en kommentar till delårsrapporten.

Lagerflytt drog ner försäljningen

Footway har nu genomfört konsolideringen av lagerverksamheten till företagets centrallager i Eskilstuna. En flytt som också har påverkat omsättningen.

Även den genomförda lagerkonsolideringen och flytten av produkter under januari har påverkat försäljningen under Q1 2024 negativt med cirka 15 miljoner kronor.

Hur såg det då ut med resultatet? Det påverkas av den skulduppgörelse som genomförts.

Vinst vid skulduppgörelsen i Q1 om 188,3 miljoner kronor gav ett rörelseresultat (EBITA) om 142,1 miljoner kronor, skriver Footway.

Stayhard ökade 31 procent

En hel del städning pågår alltså men företagets vd Daniel Mühlbach är fortsatt hoppfull.

Vi ser en stabil efterfrågan och arbetar nu hårt tillsammans med våra leverantörer för att möta efterfrågan och expandera vår - och därmed också våra leverantörers - försäljning. Butiker och produktsegment med bra täckningsgrad av produkter har fungerat mycket bra under perioden, till exempel har Netlens ökat försäljningen med 141 procent, Stayhard med 31 procent och Racketnow med 25 procent, säger han.

LÄS ÄVEN: Footway har snörat ihop närmare 300 miljoner

Annons

Annons