Han gav nytt liv till gamla postorderkedjan – nu firar de 125 år

"Urringade baddräkter i ylle".

I mitten av 2022 så fick Åhléns en ny ägare när Axel Johnson avyttrade bolaget till Ayad Al-Saffar och Axcent of Scandinavia AB. Ayad Al-Saffar rensade snabbt upp i det förlusttyngda bolaget och meddelade bland annat att man skulle utveckla närvaron på nätet.

Nu firar bolaget 125 år och det är kanske många som glömt bort att Åhléns faktiskt startades som ett postorderbolag, den gamla tidens e-handel, i Insjön i Dalarna redan 1899. Detta under namnet Åhlén & Holm.

Annons

År 1904 omsattes drygt 168 000 kronor och närmare 51 000 paket avsändes. Antalet anställda var 16 stycken. År 1908 avsändes drygt 251 000 paket. För att säkerställa logistiken flyttade Posten i Insjön in i Åhlén & Holms lokaler den 1 oktober 1906, går det att läsa på Wikipedia.

Åhléns verkar även ha inspirerat till starten av Clas Ohlson som några år senare också drog igång i Insjön.

När antalet varuhus blev många så fasade dock Åhléns ut dåtidens e-handel för att lägga allt krut på den fysiska handeln. Men nu är alltså e-handeln åter i fokus igen och bolaget firar 125-årsjubileum med nya ägare.

När Åhlén & Holm 1899 startade postorderföretaget var urringade baddräkter i ylle högsta dammode, och 11 år senare 1911 var det blusar alla kvinnor bar upptill och 1935 lanserades byxor för kvinnor för första gången i sortimentet, skriver Åhléns.

"Minst 125 år till"

Precis som när Netonnet nyligen firade 25 år så kommer Åhléns förstås att kampanja hårt kring jubiléet.

Vårt jubileumsfirande har startat i varuhusen och online och vi kommer självklart att bjuda på många fantastiska erbjudanden, jubileumsprodukter och guldskimrande events under året och så ser jag fram emot vår stora jubileumsfest i slutet av sommaren, säger Ayad Al-Saffar, Åhléns ägare och vd, och tillägger:

Nu ser vi tillsammans, alla cirka 3 000 skickliga medarbetare på Åhléns runt om i hela Sverige, fram emot att få fortsätta vara en del av våra kunders liv, i minst 125 år till. Stort tack för ert förtroende!

Annons
Annons